В Україні створять реєстри шкоди життю та здоров’ю, завданої російською війною

В Україні напрацьовано законодавчі ініціативи щодо створення реєстрів шкоди життю та здоров’ю, завданої українцям розвʼязаною РФ війною, окрему увагу приділено питанню дітей. Про це на Міжнародній конференції "Свобода або страх", присвяченій 75-й річниці ухвалення Загальної декларації прав людини, заявила заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, повідомляє пресслужба ОП.

"Працюючи з питаннями відновлення людського капіталу внаслідок війни, надання базових послуг громадянам, забезпечення прав постраждалих, важливо усвідомлювати, що ми не можемо вмістити війну в норми, інструменти мирного часу, навіть в усталені звичаї та механізми, які сформувалися після завершення попередніх воєн у світі. Ми маємо вибудовувати нові конструкції, використовуючи сучасні інструменти та ідеї", – зазначила вона.

За словами Соколовської, люди мають відчувати, що не самі, що для кожного є місце в соціумі та що держава працює над компенсуванням їхніх втрат, фізичних, моральних, матеріальних обмежень.

Заступниця керівника ОП зазначила, що вже напрацьовано законодавчі ініціативи щодо створення реєстрів шкоди життю та здоров’ю, завданої російською війною громадянам України. Окрему увагу приділили питанню дітей.

Крім того, запропоновано інструменти для оцінювання потреб постраждалих, ведення кожного випадку та супроводу. Також передбачають створити централізовану базу постраждалих від держави-агресора, облікувати дані про втрати, щоб забезпечити відшкодування росією завданих збитків державі та кожній конкретній людині.

Соколовська окремо відзначила роль громадянського суспільства та міжнародних організацій у питанні захисту прав людей і відновлення людського капіталу. Зокрема, ідеться про експертну допомогу й адвокацію, забезпечення потреб людей.

Захід організовано Офісом омбудсмена України спільно з Офісом Президента та Міністерством закордонних справ України, щоб привернути увагу до сучасних викликів, пов’язаних із правами людини, а також сприяти обміну досвідом та створенню нових підходів, спрямованих на відновлення прав постраждалих і досягнення цілей сталого розвитку.

В Україні на сьогодні розслідується 3440 воєнних злочинів проти дітей.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті