В Україні скасовують покази Мангеттенського фестивалю короткометражного кіно через його проведення в росії

"Артхаус Трафік" скасовує покази Мангеттенського фестивалю короткометражного кіно в Україні через проведення  фестивалю в росії. Про це повідомляє "Артхаус Трафік".

"Після 16 років співпраці з фестивалем українські співорганізатори відмовляються від проведення події. 26-й Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів не відбудеться в Україні. Кінокомпанія «Артхаус Трафік», яка була організатором показів в українських кінотеатрах, розриває відносини з фестивалем та його засновником Ніком Мейсоном. Цього року головний організатор Мангеттенського фестивалю короткометражних фільмів прийняв рішення відновити покази для росіян (у 2022 році сеанси в росії були скасовані). Так, спеціально для росіян фестиваль організував онлайн-перегляд із російськими субтитрами в понад 50 країнах світу. Це фактично робить російських глядачів найбільш привілейованими — жоден глядач із будь-якої іншої країни не має настільки широких можливостей", - йдеться у повідомленні.

При цьому серед переліку країн, у яких доступний онлайн-перегляд, є російська федерація, а в Білорусі проходитимуть офлайн-покази. Також на сайті фестивалю існує пряма інструкція для резидентів рф, яка пояснює, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка, що підтверджує орієнтованість саме на росіян.

В описі проєкту фестиваль також проявляє самоцензуру — ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для «російськомовних прихильників», посилаючись на неназвану «ситуацію, що склалась».

Зазначається, що американський організатор, засновник фестивалю Нік Мейсон проігнорував аргументи українського співорганізатора — кінокомпанії «Артхаус Трафік» — щодо недоцільності та ганебності підтримки росії, а також надання розважального контенту її громадянам, які відповідальні за вторгнення в Україну. Єдиним рішенням Ніка Мейсона стала незначна зміна на сайті фестивалю — онлайн-покази перестали позиціюватись як «покази для росіян», ставши «показами для російськомовних».

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів — подія, яка щороку об'єднує понад 100 000 поціновувачів короткого метра в понад 500 містах на 6 континентах. Фестиваль інтерактивний — переможці визначаються глядацьким голосуванням. Цього року подія відбудеться у 26 раз. В Україні фестиваль упізнаваний, і є одним із найбільш відвідуваних короткометражних фестивалів. Постійним місцевим організатором була кінокомпанія «Артхаус Трафік», яка цього року планувала провести подію всімнадцяте.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті