У США розповіли, коли Україна почне отримувати допомогу щодо ленд-лізу

США насамперед постачатимуть Україні допомогу, за яку Києву не доведеться повертати кошти, після чого будуть постачання в рамках ленд-лізу. Про це Білий дім повідомляє у відповідь на запит "Голосу Америки".

"Зараз ми ставимо у пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм потім не потрібно буде повертати кошти", - заявив чиновник.

Також такий пріоритет пов'язаний з тим, що низка програм, за якими США вже постачають допомогу Україні, передбачають, що виділені гроші необхідно витратити до кінця фіскального року.

Також урядовець додав, що програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку. Водночас інші програми, за якими США надають допомогу Україні – наприклад, USAI (ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів. І саме в рамках цих програм Штати постачають зброю нашій країні.

Своєю чергою координатор Ради з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що адміністрація все ще розглядає повноваження, які надає програма ленд-лізу.

"Тільки минулої п'ятниці президент Байден підписав виділення ще 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні за програмою президентських повноважень. Ми вже маємо багато повноважень, і ми їх використовуємо", - додав чиновник.

Раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна може перемогти росію до кінця року, якщо ленд-ліз почне працювати повною мірою.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті