На Донеччині приватний сектор готують до газопостачання, розглядаються альтернативні джерела енергії (ФОТО)

На Донеччині готують до газопостачання приватний сектор, і єдиним містом Бахмутського району, яке може отримати газ, є Часів Яр. Про це повідомив директор Управління з газопостачання та газифікації у Бахмуті Ігор Русанов 23 вересня, пише Громадський медіапортал "Бахмут IN.UA" 23 вересня.

"Якщо дослідження всіх загальних і приватних мереж доведе їх придатність – мешканці приватного сектору можуть отримати газ", – сказав Русанов.

Як уточнюється в повідомленні, ймовірно, що газопостачання буде відновлено також у Слов’янську, Краматорську, Покровську та інших містах області, які знаходяться на більшій відстані від лінії фронту, але, тим не менш, громади мають бути готовими до відсутності газопостачання та центрального опалення – там, де воно є.

"Територіальні громади під час підготовки до осінньо-зимового періоду мають досягти чотирьох головних цілей: максимально зменшити витрати тепла в комунальних закладах при мінімальних затратах, забезпечити будівлі альтернативними джерелами енергії під час аварійних ситуацій, а також допомогти населенню в підготовці до зими та розробити план пошуку майбутніх ресурсів на опалення", – повідомив експерт з енергоменеджменту, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії U-LEAD Дмитро Сакалюк під час інформаційної сесії з питань енергетичної безпеки, яку для громад Донеччини організувала Програма U-LEAD.

Зазначається, що можливі ситуації, коли в населеному пункті не буде взимку централізованого опалення, тому, як зазначив Сакалюк, громади мають продовжити активну роботу з населенням щодо виїзду з території, зокрема, мешканців багатоповерхівок.

"Необхідним є й зливання води з систем опалення в комунальних закладах та багатоквартирних житлових будинках у разі їх закриття, – уточнив Сакалюк. – А також консервація джерел виробництва теплової енергії, відключення та перекриття усіх систем у будинках з метою недопущення аварійних ситуацій у випадку відсутності контролю за їх використанням. А вже далі – створення запасів енергоресурсів у жителів, що будуть зимувати в громаді, таких як дрова, вугілля, дизель, свічки".

Тим часом підкреслюється, що в Костянтинівці працівники міськгазу вже проходять по приватному сектору з перевірками.

"Наш будинок крайній на вулиці. Вчора повідомили, що будуть продувати систему, – цитує видання мешканця Костянтинівки. – Ми в принципі готові були і до найгіршого сценарію – запаслися дровами, купили балони з газом, підготували стару піч, але з газом спокійніше".

Підкреслюється, що, за словами Русанова, магістральний газогін на Харківщині відремонтують та зможуть пустити газ підприємствам та приватним споживачам, але міські мережі також мають бути без пошкоджень.

"Підготувати мережі в Бахмутській, Сіверській та Соледарській громаді наразі неможливо – заважають постійні обстріли", – йдеться в повідомленні.

"Як тільки російські війська будуть відтіснені від Бахмута, почнеться обстеження й ремонт мереж", – повідомив голова правління АТ "Донецькоблгаз" Вадим Батій.

Уточнюється, що ремонт магістрального газопроводу займе певний час.

"Гарантувати, що його робота буде сталою, вкрай важко, оскільки росіяни й зараз навмисне цілять в об'єкти життєзабезпечення області, і припускати, що вони не зроблять цього взимку, щоб використати холоди як додатковий важіль для загарбання нашої території, було б вкрай легковажно", – зазначив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.

Уточнюється, що через це на Донеччині розглядають також альтернативні джерела енергії для роботи котелень.

Раніше повідомлялось, що відновлення газопостачання в Донецькій області можливе найближчим часом і залежить від термінів розмінування та ремонтів.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті