Україна вводить на 50 років секторальні санкції проти всіх банків та фінустанов росії

Рада нацбезпеки та оборони (РНБО) та президент України Володимир Зеленський підтримали внесені Національним банком України (НБУ) пропозиції з приводу застосування секторальних санкцій щодо всіх зареєстрованих або які мають місцезнаходження в росії банків, включно з Центральним банком РФ, страхових компаній та інших небанківських фінансових установ. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" 22 лютого. 

Відповідний указ президента №89 від 22 лютого про затвердження ухваленого того ж дня рішення РНБО "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувачів заходів (санкцій) до фінансових установ РФ" внесено на затвердження Верховної Ради.Згідно з текстом документа на сайті парламенту, санкції запроваджуються на 50 років.

Вони включають 10 пунктів, зокрема: зупинення операцій з активами, що належать фінустановам РФ; заборона встановлення ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборона укладання угод та здійснення інвестицій на користь фінустанов РФ.

У цьому переліку також заборона на купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (зокрема безоплатного) цінних паперів на користь держави України.

Крім того, серед санкцій зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь фінустанов РФ, зокрема з перерахування дивідендів, відсотків та інших виплат за залученими в Україну активами, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включно з переказами, здійснення розрахунків та видачу готівки) , емітованих фінустановами РФ.

Указ також передбачає анулювання реєстрації та заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників, а також учасника фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

"Заборонити фізичним та юридичним особам проводити операції (вчиняти дії), що призводять до порушення, уникнення введених обмежень", – зазначено у документі.

Міністерству закордонних справ України доручено поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав щодо застосування санкцій.

Як повідомлялося раніше, Зеленський підписав документи "про очищення держави від тих, хто на боці агресора". 

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті