Україна та Польща готові укласти угоду про контроль на спільних прикордонних пунктах

У Варшаві завершилися українсько-польські консультації на рівні прем'єрів щодо блокування кордону протестувальниками та кризи агроекспорту української продукції. Про це повідомили у Кабінеті міністрів України.

За підсумками зустрічі посадовців України та Польщі сторони підписали спільну заяву. Серед іншого, Україна та Польща домовилися продовжити пошук «взаємовигідних рішень», таких як верифікація та система контролю, для торгівлі агропродовольчими товарами.

Міністри, відповідальні за сільське господарство та торгівлю обох сторін, продовжуватимуть переговори.

Також Україна та Польща підтвердили свою готовність укласти угоду про забезпечення контролю на спільних прикордонних пунктах пропуску та співпрацю органів контролю (після схвалення Комісією ЄС) для запуску обміну логістичними даними в окремих дорожніх пунктах пропуску.

прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на брифінгу за підсумками зустрічі наголосив, що сторони «близькі до знаходження рішення» щодо торгівлі та роботи перевізників.

"Ні Шмигаль, ні я не матимемо 100% сатисфакцію. Але у цьому полягає сучасна політика. Ми шукаємо рішення, які може не будуть всіх повністю влаштовувати, але будуть захищати основні інтереси польських та українських фермерів та виробників", — сказав він.

Туск додав, що у питанні сільського господарства «зробили крок уперед». Він зазначив, що Польща приєдналася до "офензиви" щодо блокування імпорту російського та білоруського зерна та іншої продукції і результат цього "рівнозначний ембарго".

Він нагадав, що Європейський Союз готується запровадити 50% мита на імпорт зерна з росії й Білорусі, «що де-факто означає блокаду експорту».

"Ми шукаємо рішення, які дадуть відчуття безпеки нашим виробникам і фермерам. У цьому немає нічого нього, що деякі хочуть продати дешевше, а інші у зв'язку з тим мають проблеми. Треба вміти про це розмовляти, шукати рішення, які не будуть дошкульним, ані для українських, а ні для польских виробників", — сказав Туск.

Нагадаємо, раніше Туск заявив, що ніхто у світі не здатен посварити Польщу та Україну. 

Як повідомлялося, 28 березня у  Варшаві в рамках візиту прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбувся черговий раунд українсько-польських урядових консультацій.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті