Україна не СРСР, тому повного переходу економіки на воєнні "рейки" не буде - Данілов

Повного переходу української економіки на воєнні "рейки" не буде, адже це можливо лише в авторитарних державах на зразок колишнього СРСР. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі Українського Радіо

За словами Данілова, забезпечення Збройних Сил України боєприпасами, ракетами та бронетехнікою відбувається силами держави у тісній співпраці з приватними підприємствами, зокрема й в колабораціях з виробниками з інших країн.

"Вже є спільні підприємства, які виготовляють ті чи інші засоби, зокрема і не тільки на території нашої країни, а за її межами", - додав Данілов.

"Коли починають використовувати словосполучення "перехід економіки на воєнні "рейки", то варто усвідомити, що це не зовсім коректна річ. Якби ми жили в СРСР, там, де адміністративна команда переходу всіх і вся, де всі підприємства були державної форми власності, де була зовсім інша система державного управління. Це була замкнута система, тож перейти на військові рейки фізично неможливо", - пояснив Олексій Данілов. 

Що стосується забезпечення нашої країни боєприпасами, бронетехнікою, ракетами, то, як додав секретар РНБО, в нас всі ці програми розроблені, вони в стані виконання: "По кожній окремій програмі є рішення або РНБО, або Ставки Верховного Головнокомандувача і ми з кожним днем потужно нарощуємо власні спроможності. Є державні підприємства, які в цьому беруть участь".

"За останній рік-півтора брати в цьому участь також почала величезна кількість приватних компаній. Вони працюють на дуже високому рівні. Дуже простий приклад - морські дрони, які нищать окупанта. Це продукт приватної компанії. Більше того, коли ви дізнаєтеся, чим до цього працювала людина, яка створила цю компанію, ви будете дуже здивовані. Він не мав жодного стосунку ані до моря, ані до транспортних засобів. Але хист українців дозволяє нам швидко робити дуже складні речі. Наші партнери на Заході просто в захваті, коли ми можемо за такий короткий проміжок часу зробити речі, які є унікальними", - зазначив Олексій Данілов.

Також секретар РНБО розповів про співпрацю українських підприємств та іноземних, додавши, що окремі виробництва вже працюють: "Щодо спільних підприємств, то вже відбулося декілька великих конференцій з цього приводу. На них була присутня величезна кількість представників західних компаній. Цей процес зрушився і триває, вже є спільні підприємства, які виготовляють ті чи інші засоби. Це вже відбувається і не тільки на території нашої країни, а за її межами, де є спільні проєкти по виробництву й засобів ураження, й іншої техніки".

Як повідомлялося, Залужний розповів про втрати рашистів в Авдіївці.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті