Україна хоче скликати Радбез ООН через підрив Каховської ГЕС росіянами

Україна хоче зібрати термінове засідання Ради Безпеки ООН через те, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Про це 6 червня заявили в Міністерстві закордонних справ.

"За підсумками засідання РНБО вранці 6 червня було погоджено запропонований міністром закордонних справ Дмитром Кулебою перелік дій МЗС України в контексті реагування, що, зокрема, включає скликання Україною термінового засідання Ради Безпеки ООН та винесення питання російського теракту на засідання Ради керівників МАГАТЕ, а також задіяння механізму цивільного захисту Європейського Союзу", - повідомили у відомстві.

Також у МЗС закликали країни ЄС і представників "Великої сімки" накласти на РФ нові довгострокові санкції. Насамперед вони мають торкнутися російської ракетної індустрії та атомної галузі. У відомстві наголошують, що росія повинна буде відшкодувати всі наслідки свого злочину - як для людей, так і для інфраструктури та довкілля.

"Розглядаємо підрив дамби Каховської ГЕС з боку РФ як терористичний акт проти української критичної інфраструктури, що має на меті завдати максимально великої кількості жертв і руйнувань", - йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що теракт на Каховській ГЕС раніше жваво обговорювали на рівні окупаційних сил у Херсонській області та пропагандистів на російському телебаченні. Це свідчить про його попереднє планування.

"Підрив дамби Каховської ГЕС - техногенний та екологічний тероризм, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття, черговий прояв геноциду Росії проти українців. Це відповідь Кремля країнам, які закликають до мирних переговорів із РФ", - зазначають у відомстві.

Нагадаємо, раніше на нараді РНБО повідомлялося, що через підрив Каховської ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн мастила, є ризик її подальшого поширення.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті