Україна хоче скликати Радбез ООН через підрив Каховської ГЕС росіянами

Україна хоче зібрати термінове засідання Ради Безпеки ООН через те, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Про це 6 червня заявили в Міністерстві закордонних справ.

"За підсумками засідання РНБО вранці 6 червня було погоджено запропонований міністром закордонних справ Дмитром Кулебою перелік дій МЗС України в контексті реагування, що, зокрема, включає скликання Україною термінового засідання Ради Безпеки ООН та винесення питання російського теракту на засідання Ради керівників МАГАТЕ, а також задіяння механізму цивільного захисту Європейського Союзу", - повідомили у відомстві.

Також у МЗС закликали країни ЄС і представників "Великої сімки" накласти на РФ нові довгострокові санкції. Насамперед вони мають торкнутися російської ракетної індустрії та атомної галузі. У відомстві наголошують, що росія повинна буде відшкодувати всі наслідки свого злочину - як для людей, так і для інфраструктури та довкілля.

"Розглядаємо підрив дамби Каховської ГЕС з боку РФ як терористичний акт проти української критичної інфраструктури, що має на меті завдати максимально великої кількості жертв і руйнувань", - йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що теракт на Каховській ГЕС раніше жваво обговорювали на рівні окупаційних сил у Херсонській області та пропагандистів на російському телебаченні. Це свідчить про його попереднє планування.

"Підрив дамби Каховської ГЕС - техногенний та екологічний тероризм, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття, черговий прояв геноциду Росії проти українців. Це відповідь Кремля країнам, які закликають до мирних переговорів із РФ", - зазначають у відомстві.

Нагадаємо, раніше на нараді РНБО повідомлялося, що через підрив Каховської ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн мастила, є ризик її подальшого поширення.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті