У ВР пропонують розділити колаборантів за складами злочинів, а двірників, які працювали на окупантів, штрафувати

Спеціально створена робоча група при комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності ще в березні поточного року завершила роботу над законопроєктом про вдосконалення покарання за колабораціонізм. Про це заявив у коментарі "Інтерфакс-Україна" перший заступник голови комітету Андрій Осадчук (фракція "Голос").

"На початку поточного року при комітеті з питань правоохоронної діяльності було створено робочу групу, яка займається виключно питаннями вдосконалення законодавства про колабораціонізм. Вона напрацювала законопроєкт, ми завершили роботу десь у середині травня минулого року. Наразі, з не до кінця зрозумілих причин, питання подальшого розгляду цього законопроєкту в Раді поставлено на hold (призупинено - ІФ-У). Я вважаю, що це неправильно, тому що кожен день існування чинної статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) зобов'язує напрацювати юридичну, судову практику, яка, на мою думку, не відповідає глобальним інтересам і меті цієї статті та всіх наших заходів щодо боротьби з колабораційною діяльністю", - сказав Осадчук.

За його словами, напрацьований законопроєкт передбачає невідворотність покарання для колабораціоністів із позбавленням їх можливості будь-якої участі в політичному житті України на наступні десять років. Водночас робоча група пропонує конкретизувати склади злочинів і збалансувати відповідальність.

"Наприклад, перша частина чинної статті 111-1 КК стосується санкції заборони обіймати певні посади. Якщо людина працює двірником і підтримує деякі заклики до окупації, то це така собі санкція. Тому ми пропонуємо передбачити штраф. Тобто необов'язково за дрібний злочин, пов'язаний із колабораціонізмом, людина потрапить до в'язниці. Але ми дуже хочемо чітко зафіксувати, що її буде притягнуто до відповідальності", - пояснив Осадчук.

Він нагадав, що в березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким доповнила Кримінальний кодекс статтею 111-1 (колабораційна діяльність) про максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі за колабораціонізм.

"Її було ухвалено поспіхом на історичному засіданні Верховної Ради, коли російські війська стояли під Києвом. Але вже з кінця минулого року і тим паче - на початку цього року стало зрозуміло, що ця стаття далека від ідеалу, і там дуже багато чого потрібно виправляти", - зазначив нардеп.

Як повідомлялося, СБУ затримала у Херсоні колаборантку, яка брала участь у примусовій "паспортизації" РФ під час окупації міста. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті