У російській Держдумі вигадали, як погнати солдатів-строковиків на "миротворчі операції"

Російська Держдума 4 квітня схвалила у першому читанні законопроект про участь у миротворчих операціях не лише військовослужбовців-контрактників, а й солдатів-строковиків. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що законопроект у лютому підготувало міністерство оборони. Якщо проект буде прийнято як закон, то сили, що беруть участь у миротворчих операціях, формуватимуться "на добровільній основі" контрактниками та строковиками, які пройшли спеціальну підготовку.

В даний час російські збройні сили беруть участь у миротворчій місії в самопроголошеному Нагірному Карабаху (близько двох тисяч солдатів і офіцерів і сотні одиниць техніки), а також російські військові зі статусом миротворців розміщені в самопроголошеному Придністров'ї (440 військовослужбовців). У Карабаху російські сили розміщені терміном на п'ять років відповідно до тристоронньої домовленості з Вірменією та Азербайджаном. Влада Молдови, у свою чергу, наполягає на виведенні російських військ з Придністров'я.

Після розпаду СРСР росія на правах держави-правонаступника продовжила участь у низці місій ООН з підтримки миру. Також є миротворчий контингент ОДКБ.

Російська влада обіцяла, що військовослужбовці-строковики не залучатимуться до так званої спеціальної військової операції, як офіційна Москва називає війну в Україні. Цю "операцію" російська влада миротворчою не називає.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті