У Мінсоцполітики стурбовані тим, що не всі вантажі доїжджають до ЗСУ

Державна митна служба зафіксувала понад 3000 випадків, коли гуманітарна допомога, зокрема товари подвійного призначення, не доїхала до військових частин. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник міністра соціальної політики України Назар Танасишин, пояснюючи необхідність змін у правилах реєстрації та обліку гуманітарної допомоги під час воєнного стану.

Уряд вирішив з 1 грудня почати впровадження електронної системи гуманітарної допомоги, завдяки якій можна буде сформувати декларацію, а потім подати звіт про розподіл допомоги.

Вона буде не обов'язковою до квітня 2024 року, але Мінсоц закликає використовувати її одразу.

"Митниця недавно виявила понад 3000 порушень – недовезення гуманітарної допомоги до військових частин. Це величезна кількість гуманітарної допомоги. Ми відстежуємо, що з 3500 гарантійних листів, які подавались на митницю, аби підтвердити необхідність ввезення товарів подвійного призначення, не підтвердженими залишились 2500. Ми не знаємо, куди ці товари потрапили після перетину кордону", – сказав Танасишин.

Електронна система також покликана унеможливити випадки, коли гуманітарну допомогу завозять від імені благодійних фондів без їхнього відома, тому що теперішні паперові декларації дозволяють вписати отримувачем будь-кого.

Нагадаємо, з 1 грудня 2023 року зміниться порядок митного оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Як повідомлялося, СБУ затримала на Волині двох митників, які вимагали хабарі за імпорт товарів в Україну. 

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті