Суд зменшив заставу бізнесмену Мазепі у 16 разів

Апеляційний суд Києва розглянув скаргу на ухвалу про взяття під варту бізнесмена Ігоря Мазепу, якого підозрюють у незаконному заволодінні землею у Київській області. Бізнесмена вирішили залишити під вартою, однак зменшити розмір залогу у 16 разів - з 349 мільйонів 700 тисяч гривень до 21 мільйона гривень, - повідомляє "Суспільне" із зали суду.

Мазепу не встигли довезти, він брав участь у засіданні по відеозв'язку.

Адвокат бізнесмена Тарас Пошиванюк долучив 10 листів про взяття Мазепи на поруки. Серед поручителів народний депутат Андрій Герус.

"Стосовно ризику ухиляння від органу досудового розслідування та суду. Мазепа протягом кримінального провадження близько 80 раз виїжджав за кордон і повертався. Тому жодного ризику виїзду і переховування немає", — зазначив юрист.

Своєю чергою прокурор Євген Сльота вимагав скасувати ухвалу суду першої інстанції у частині застави й призначати нову альтернативу в розмірі 700 мільйонів гривень.

Один із друзів бізнесмена Андрій Калашніков, що виступив з бажанням взяти того на поруки, заявив, що знає Мазепу вже 20 років і висловив упевненість, що "він не буде бігати від судового процесу".

Інший поручитель Василь Даниляк також розповів, що знає Мазепу понад 20 років і може характеризувати того, "як хорошу, добру людину".

"Мені дуже ріжуть вуха речі про злочинні угрупування. Я впевнений, що Ігор буде співпрацювати зі слідством. Зі свого боку буду докладати зусиль, щоб він брав участь у цьому провадженні", — додав чоловік.

Заслухавши позиції всіх сторін, суддя відправився у нарадчу кімнату.

Повернувшись, суддя поінформував про рішення частково задовольнити апеляційні скарги адвоката та прокурора.

"Постановити нову ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 27 лютого із правом внесення застави в розмірі 21 мільйона гривень. Заяви про взяття на поруки відмовити", — вказав суддя.

Як повідомлялося, 19 січня повідомлялося, що  ДБР спільно з ДСР Нацполіції під час спроби виїзду за кордон затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС - Ігоря Мазепу.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті