Стартували виставка й аукціон на користь ЗСУ, організовані ВПО з Луганщини. Майже 100 тисяч зібрано за день (ФОТО)

Виставка творів мистецтва, присвячена темі вимушеної евакуації, та аукціон на користь ЗСУ стартували в місті Свалява Закарпатської області 3 грудня. Про це повідомила голова громадської організації "Центр спільного розвитку "Дієва громада" Оксана Очкурова.

"Виставка картин і світлин, створених у рамках проєкту Артрезиденція "Аура міста", була запланована за цим проектом, – каже Очкурова. – А ось аукціон – це вже подія поза проєктом… Під час нашої артрезиденції українські художники створили кілька десятків картин. Згодом знайшлись митці, готові взяти участь у фінальній виставці. Але – з урахуванням реалій – зберігати всі ці твори мистецтва в одному місці наразі не на часі. Отже, ми вирішили: нехай вони оселяться у приватних колекціях, а зібрані кошти підуть на допомогу для ЗСУ".

Підкреслюється, що виставка та аукціон триватимуть по 10 грудня включно. У день відкриття проходив так званий "голосний" аукціон – бажаючи могли придбати картини вживу, безпосередньо у виставочній галереї.

У наступні дні триватиме "тихий" аукціон, коли за твори мистецтва можна буде поторгуватись безпосередньо у Сваляві чи в Інтернеті.

"Сьогодні ми тільки на "живому" аукціоні продали 21 картину, – каже Марина Бражнікова, заступниця голови ГО "ЦСР Дієва громада". – І при цьому "тихий" аукціон стартував одразу, вже є кілька бажаючих поторгуватись за твори мистецтва протягом поточного тижня".

В перший день аукціону вдалось зібрати майже 100 тисяч гривень. При цьому продалось по кілька картин кожного з художників-резидентів "Аури міста" та твори інших українських митців, надані спеціально з цією метою.

"Художники від нашого заходу не матимуть на свою користь жодної копійки", – зауважує Очкурова.

Уточнюється, що загалом лотами аукціону є понад 60 картин резидентів "Аури міста" та інших українських художників, а також дизайнерські шеврони та світлини, моделями для яких виступили жінки-переселенки.

"Важливо усвідомлювати, що нашим придбанням на таких заходах стають не просто картини – каже Іван Кошеля, представник благодійного фонду "Сім’я Кошеля", у партнерстві з яким організовано виставку й аукціон. – На таких заходах ми вкладаємося в першу чергу не в картини, а в мирне небо над тими чи іншими регіонами України".

Зазначається, що виручені кошти будуть витрачені на дрон (або дрон з тепловізором – якщо дозволить виручена сума) для однієї з частин ЗСУ, яка наразі звільняє від окупантів Луганську область.

Раніше "ОстороВ" розповідас про те, як переселенкам з Луганської області вдалось релокувати зі Старобільська на Закарпаття культурний проєкт Артрезиденція "Аура міста".

Також раніше повідомлялось, що активістки з Луганщини влаштовують аукціон в рамках "Аури міста": кошти від продажу картин підуть на дрони.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті