США та Японія запевнили, що й надалі підтримуватимуть Україну

США та Японія рішуче засудили «несправедливу та жорстоку агресивну війну Росії з Україною», пообіцявши продовжувати політику санкцій щодо Москви та надавати підтримку Києву. Про це йдеться у заяві двох країн, опублікованій 13 січня за підсумками зустрічі президента США Джо Байдена та прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіди у Білому домі, - повідомляє "Голос Америки".

Відзначивши безпрецедентний рівень співробітництва двох країн, заснований на спільному баченні вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону, Байден і Кісіда заявили, що цей регіон стикається з зростаючими викликами – від дій Китаю, несумісних з міжнародним порядком, заснованим на дотриманні правил, до провокацій з боку Північної Кореї.

«Тим часом, у Європі Росія продовжує вести несправедливу та жорстоку агресивну війну проти України», – йдеться у спільній заяві і надалі наголошується, що США та Японія рішуче засуджують «будь-які спроби змінити статус-кво за допомогою сили або примусу в будь-якій точці світу». 

«Ми рішуче виступаємо проти несправедливої та жорстокої війни Росії проти України, і ми й надалі вводитимемо санкції щодо Росії та надаватимемо Україні непохитну підтримку, – зазначається у двосторонній заяві. – Ми беззастережно заявляємо, що будь-яке застосування Росією ядерної зброї в Україні буде актом ворожнечі проти людства, який нічим не може бути виправданий. І ми й надалі підтримуватимемо Україну в умовах огидних атак Росії на об'єкти критично важливої інфраструктури».

Ситуація, що склалася, вимагає від США і Японії зміцнювати індивідуальний і спільний потенціал, йдеться в документі. Президент Байден високо оцінив лідерство Японії у фундаментальному зміцненні оборонного потенціалу, що продемонстровано у нових стратегіях національної безпеки та національної оборони, прийнятих Токіо.

Байден і Кісіда підтвердили прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН. Вони заявили про прихильність до зміцнення тристоронньої співпраці їхніх країн та Південної Кореї у сфері безпеки та інших галузях.

Сторони також підкреслили, що їхні основні позиції щодо Тайваню залишаються незмінними, і заявили про важливість підтримки миру та стабільності в районі Тайванської протоки як невід'ємного елемента безпеки та процвітання міжнародної спільноти.

США та Японія заявили про намір зміцнювати взаємну перевагу у сфері економічної безпеки, у тому числі через захист та розвиток критично важливих технологій, таких як напівпровідники, космічні технології, «чиста» енергетика.

«...Ми засуджуватимемо всіх, хто використовує свою економічну міць, щоб наживатися на інших, включаючи підрив Росією енергетичної та продовольчої безпеки у всьому світі», – йдеться далі в американсько-японській заяві.

«Ми починаємо 2023 рік як найближчі союзники та друзі, які взяли на себе нові зобов'язання добиватися миру та процвітання не лише на словах, а й на ділі. Цього потребує поточний момент», – резюмується у документі.

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті