США вперше за 15 років розмістять ядерну зброю у Великій Британії у відповідь на зростаючу загрозу з боку РФ

США вперше за 15 років розмістять ядерну зброю у Великій Британії у відповідь на зростаючу загрозу з боку росії. Про це пише британська газета The Telegraph із посиланням на документи Міноборони США, - повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з документами, розміщеними на сайті держзакупівель Пентагону, на авіабазі в Саффолку планують розмістити засоби балістичного захисту і гідравлічні рампи в рамках підготовки до "неминучої" ядерної місії у Великій Британії. Також на базі скоро почнуть будувати гуртожиток для американських військових.

Раніше The Telegraph з посиланням на джерела повідомляв, що США планують перекинути на британську авіабазу дві ескадрильї винищувачів F-35A, здатних нести ядерну зброю. Очікується, що нею будуть потужні гравітаційні бомби B61-12, пише The Telegraph.

За словами представника Пентагону, якого цитує The Telegraph, США регулярно модернізують свої військові об'єкти в країнах-союзниках. Ця діяльність часто супроводжується несекретними документами - вони не містять прогнозів і не призначені для розкриття будь-яких конкретних позицій або деталей базування, зазначив представник Пентагону.

"Політика США полягає в тому, щоб не підтверджувати і не заперечувати наявність або відсутність ядерної зброї в будь-якому місці", - також сказав він.

США прибрали ядерні боєголовки з Великої Британії 2008 року, вирішивши, що загроза з боку Москви зменшилася. Повернення американської зброї до Великої Британії є частиною програми з розвитку та модернізації ядерних об'єктів у відповідь на посилення напруженості у відносинах із Кремлем після російського вторгнення в Україну, пише The Telegraph.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова говорила, що Москва вважатиме повернення американської ядерної зброї до Великої Британії "кроком до ескалації" і буде змушена вжити "компенсуючих контрзаходів".

Як повідомлялося, Лукашенко заявив про завершення поставок російської ядерної зброї в Білорусь.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті