США вперше за 15 років розмістять ядерну зброю у Великій Британії у відповідь на зростаючу загрозу з боку РФ

США вперше за 15 років розмістять ядерну зброю у Великій Британії у відповідь на зростаючу загрозу з боку росії. Про це пише британська газета The Telegraph із посиланням на документи Міноборони США, - повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з документами, розміщеними на сайті держзакупівель Пентагону, на авіабазі в Саффолку планують розмістити засоби балістичного захисту і гідравлічні рампи в рамках підготовки до "неминучої" ядерної місії у Великій Британії. Також на базі скоро почнуть будувати гуртожиток для американських військових.

Раніше The Telegraph з посиланням на джерела повідомляв, що США планують перекинути на британську авіабазу дві ескадрильї винищувачів F-35A, здатних нести ядерну зброю. Очікується, що нею будуть потужні гравітаційні бомби B61-12, пише The Telegraph.

За словами представника Пентагону, якого цитує The Telegraph, США регулярно модернізують свої військові об'єкти в країнах-союзниках. Ця діяльність часто супроводжується несекретними документами - вони не містять прогнозів і не призначені для розкриття будь-яких конкретних позицій або деталей базування, зазначив представник Пентагону.

"Політика США полягає в тому, щоб не підтверджувати і не заперечувати наявність або відсутність ядерної зброї в будь-якому місці", - також сказав він.

США прибрали ядерні боєголовки з Великої Британії 2008 року, вирішивши, що загроза з боку Москви зменшилася. Повернення американської зброї до Великої Британії є частиною програми з розвитку та модернізації ядерних об'єктів у відповідь на посилення напруженості у відносинах із Кремлем після російського вторгнення в Україну, пише The Telegraph.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова говорила, що Москва вважатиме повернення американської ядерної зброї до Великої Британії "кроком до ескалації" і буде змушена вжити "компенсуючих контрзаходів".

Як повідомлялося, Лукашенко заявив про завершення поставок російської ядерної зброї в Білорусь.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті