Сполучені Штати виступають за передачу Україні танків Leopard, але наполягають на ініціативі Німеччини – ЗМІ

США підтримують передачу Україні танків Leopard 2, але зазначають, що це повинно відбутися за ініціативи Німеччини. Про це повідомляє FAZ, пише "Еспресо" 7 грудня.

"За даними двох джерел, які мають доступ до інформації з обох сторін, у жовтні 2022 року радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван обговорював питання постачання танків Leopard 2 з радником канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсом Плетнером", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що один зі співрозмовників видання зазначив, що Салліван сказав, що США виступають за постачання такої зброї Україні. Утім радник президента США з нацбезпеки наголосив, що це рішення повинна ухвалити Німеччина. Другий же повідомив, що Салліван сигналізував Плетнеру про те, що "було б добре", якби Україна отримала ці танки.

Підкреслюється, що німецький уряд не спростував цю інформацію. Спікер, у свою чергу, зазначив, що кабінет канцлера Олафа Шольца постійно на зв'язку з союзниками України, зокрема з США.

"Водночас у Німеччині неодноразово заявляли, що не можуть передати танки, оскільки ніхто з партнерів цього не зробив", – сказано в повідомленні.

Експерти зазначають, що існує низка причин, чому Україні потрібні саме Leopard 2. Основною причиною є те, що ці танки є стандартом польської армії. Це означає, що їх можна обслуговувати одразу в Польщі. З американськими танками такий варіант наразі неможливий.

Раніше повідомлялось, що Литва вимагає від НАТО передати Україні сучасні танки.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті