Скеровано до суду матеріали щодо ще п'ятьох бойовиків з "Л/ДНР", які потрапили в полон до ЗСУ

Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру ще п’ятьом мешканцям Донецької та Луганської областей, які добровільно брали участь у збройній агресії проти нашої країни у складі підрозділів Південного військового округу РФ. Про це повідомило 3-є управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у Facebook 26 жовтня

Зловмисники потрапили у полон українських захисників під час запеклих бойових дій у серпні-вересні цього року в районі Соледару, Бахмуту та Авдіївки.

"Серед полонених окупантів – розвідник, стрільці, гранатометники. Один із них примкнув до терористичних угруповань ще у 2014 році і воював спочатку у складі бандформування "Всевеликое войско донское", потім - так званої "7 ОМСБр НМ ЛНР". Брав участь у бойових діях проти сил АТО, у тому числі в районі Світлодарської дуги", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що інші приєднались до окупаційних військ після 24 лютого 2022 року і брали участь в обстрілах позицій ЗСУ та населених пунктів у Луганській та Донецькій областях. Двоє бойовиків потрапили у полон під Авдіївкою, коли "прикривали" дії штурмовиків та саперів. Ще троє - під час штурму українських позицій в районі Кліщіївки та Соледару. Фігуранти надали СБУ свідчення щодо своєї участі у збройних формуваннях країни-агресора, своїх командирів, злочинів, вчинених окупантами, зокрема, фактах мародерства, пограбування місцевого населення та українських промислових об’єктів, захоплених ворогом. На підставі зібраних доказів слідчі повідомили їм про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України); - чч. 1,2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч.7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

- ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формуваннях).  Матеріали завершених кримінальних проваджень щодо двох правопорушників вже скеровано до суду. Зловмисникам загрожують тривалі тюремні терміни, аж до довічного ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що понад 30 "силовиків", які співпрацюють з окупантами, ідентифіковано на Луганщині з початку року. Один з останніх - очільник "МВД" з Троїцького.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті