Сі Цзіньпін застерігав путіна від застосування ядерної зброї в Україні. У Кремлі назвали це "вигадкою" - ЗМІ

Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг російського диктатора путіна від застосування ядерної зброї в Україні. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на західних і китайських чиновників, - пише "Бабель".

Попередження Сі Цзіньпін зробив під час свого візиту до Москви ще в березні. За словами старшого радника китайського уряду, стримування путіна від використання такої зброї було центральним елементом кампанії Китаю з відновлення зіпсованих звʼязків із Європою. Китай послідовно виступав проти застосування ядерної зброї в Україні у своїх публічних заявах.

За словами старшого радника уряду Китаю, ядерний удар росії по Україні чи по одному з її європейських союзників може настроїти континент проти Китаю, а постійний тиск із боку Пекіну, аби запобігти удару, може допомогти покращити відносини з континентом.

Finanical Times пише, що путін був розчарований після того, як візит Сі не приніс росії жодних відчутних результатів, як-от схвалення довгоочікуваного трубопроводу «Сила Сибіру — 2», заявили представники західних спецслужб. За словами офіційних осіб, засудження застосування ядерної зброї в їхньому спільному комюніке майже напевно додали на вимогу Китаю.

У Москві спростували те, що Сі Цзіньпін застеріг путіна від використання ядерної зброї в Україні, пише CNN. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «за результатами цього важливого візиту було обговорено багато інформації, а суть переговорів чітко викладена в підписаних документах».

«Решта — вигадка», — наголосив він.

Як повідомлялося, путін 4 липня, виступаючи перед главами держав-членів Шанхайської організації співробітництва (ШОС), куди входять, зокрема, Китай та Індія, поспішив розвіяти сумніви, що втратив контроль над ситуацією в РФ.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті