Ще 12 освітян-колаборантів з Луганської області отримали підозру

Підозру за колабораціонізм отримали ще 12 освітян з Луганщини. Про це повідомив Офіс генпрокурора України 26 вересня.

"За колабораціонізм притягуються до відповідальності ще 12 освітян з Луганщини", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що підозрювані до повномасштабного російського вторгнення працювали в навчальних закладах Старобільського, Сватівського та Щастинського районів. З них п’ятеро – колишні директори та заступники директорів шкіл. З весни 2022 року вони почали співпрацювати з ворогом. Добровільно погодилися очолити перепідпорядковані окупаційній владі РФ заклади освіти.

На сьогодні це так звані "Кононівський НВК", "Станично-Луганська середня школа с. Нижньотепле", "Шульгинська середня школа", "Муратівська школа", "Шарівська школа №17", "Станично-Луганська гімназія с. Широкий", "Лизинська школа №6", "Литвинівський НВК", а також "Старобільський коледж", що входить до "державної установи вищої освіти ЛНР "Луганський державний педагогічний університет".

Підкреслюється, що підозрювані займалися впровадженням в навчальний процес стандартів освіти держави-агресора. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-бальну.  Вони пройшли спеціалізовані "курси підвищення кваліфікації", де вивчали російську методику викладання дисциплін та стандарти освіти.

Також прокурори скерували до суду обвинувальні акти стосовно ще трьох окупаційних освітян – директорів так званих "Михайлюківської основної школи", "Новорозсошанської середньої школи", "Білокуракинської школи №1". Обвинувачені співпрацюють з пропагандистськими медіа та на камери висловлюють вдячність російським "волонтерам" й представникам окупаційних адміністрацій так званої "ЛНР".

Раніше повідомлялось, що трьом окупаційним чиновникам з Луганщини загрожує до 10 років позбавлення волі.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті