Сейм Польщі підтримав створення держкомісії з розслідування російського впливу в країні. Комісія буде карати

Сейм Польщі схвалив законопроєкт про створення державної комісії з розслідування російського впливу в країні. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Комісія буде наділена повноваженнями прокурора і судді. Вона зможе накладати покарання, зокрема десятирічну заборону на обіймання державних посад, пов'язаних із контролем польського бюджету.

За створення комісії проголосували 234 депутати, 219 висловилися проти, ще один утримався. Тепер законопроєкт має схвалити президент Польщі Анджей Дуда, який переобрався 2020 року від партії "Право і Справедливість". Поки незрозуміло, чи зробить він це, пише Associated Press.

Критики вважають, що законопроєкт спрямований проти опозиції напередодні осінніх виборів до Сейму. Нинішня правляча партія "Право і Справедливість" звинувачує Дональда Туска - прем'єр-міністра Польщі в 2007-2014 роках, а зараз лідера опозиційної "Громадянської платформи" - у "занадто дружньому ставленні до Росії" та укладанні вигідних для неї газових контрактів.

Туск назвав тих, хто проголосував за створення комісії, боягузами, які порушили демократичні принципи зі страху втратити владу. Він закликав поляків вийти на продемократичні марші 4 червня.

Експерти побоюються, що комісія зможе карати "будь-кого, хто критикуватиме нинішній політичний або економічний порядок", оскільки визначення "російського впливу" дуже розпливчасте.

Як повідомлялося, Польща вносить зміни в Конституцію для арешту заморожених російських активів у розмірі 1 млрд євро.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті