Сейм Польщі не підтримав діючий уряд

У польському Сеймі 11 грудня відбулося голосування щодо вотуму довіри урядові Матеуша Моравецького. «За» проголосувало лише 190 депутатів, проти були 266, - повідомляє "Радіо Свобода".

Це означає, що Моравецький не зможе формувати уряд. Таким чином, відбудеться другий крок – голосуватимуть за кандидатуру Дональда Туска, політична сила якого разом із союзниками має більшість у парламенті.

Лідери польських партій «Громадянська платформа», «Польща 2050», Польської селянської партії та Лівих підписали коаліційну угоду в Сеймі 10 листопада. Як цитує Польське радіо, голова «Громадянської платформи» Дональд Туск заявив, що угода визначає орієнтири для дій майбутнього уряду.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда доручив місію формування уряду чинному прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому. Якщо «Право і Справедливість» не зможе отримати вотум довіри і сформувати уряд, коаліція зможе запропонувати своїх кандидатів в окремі міністерства.

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, перемогла правляча партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського. Політсила здобула 194 мандати і цього недостатньо, щоб створити парламентську більшість і сформувати уряд. Для цього треба щонайменше 231 депутатський голос.

Натомість великі шанси сформувати більшість є у трьох опозиційних партій – «Громадянська коаліція», «Третій шлях» і «Нова лівиця», які разом мають 248 депутатських мандатів.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті