Російський священик із шістьма дітьми попросив політичного притулку в США

Російський священик протоієрей Федір Шумських, який виступив проти вторгнення РФ в Україну, попросив політичного притулку до США. Про це він розповів в інтерв'ю "Голосу Америки".

Зазначається, що антивоєнна позиція Шумських не знайшла підтримки серед інших священиків РПЦ, після чого він вирішив залишити росію разом із сім'єю та шістьма дітьми. У грудні він запросив політпритулок до США, перейшовши через кордон із Мексикою.

У Білгородській єпархії, де служив отець Федір, заявили, що священика було «заборонено у служінні за самовільне залишення приходу».

За словами Шумських, під час однієї з проповідей він "порадив солдатам поменше дивитися телевізор, вірніше сказати, взагалі його не дивитися, тому що вони будуть неправильно поінформовані владою і все неправильно розуміти...".

"Через тижні півтора, я не знаю за цю проповідь чи за іншу, тому що я різні проповіді вимовляв, мене без пояснення причини звільнили з посади військового священика. Коли почалася війна, я почав шукати священиків, які могли б підтримати мене. Але ніхто не захотів. Я взагалі хотів піти до архієрея (хотів переконати його), щоб він вимовив маніфест проти війни, але ніхто зі священиків не захотів зі мною піти, я знайшов лише пару священиків у всій єпархії, які були проти війни, і то вони боялися", - розповів Шумських.

За його словами, "всі священики, які у нас служать, не просто не проти цієї війни були, вони просто захоплювалися цією війною".

"І коли я сказав, що це ж божевілля, це братовбивство, що ви творите, то мені було сказано, що «ось наша армія за три дні не змогла здолати Україну, ну ось за тиждень ми, наша армія, точно їх переможемо». Я в серцях їм сказав на це: "Ось там ви свою армію і поховаєте", - згадує Шумських.

"Коли сьогодні я бачу, що священики благословляють патріарха, благословляють цю братовбивчу війну, ви знаєте, це мені нагадує історію двохтисячолітньої давності, коли розпинали Христа, тільки сьогодні вже розпинають не одного Христа, а сотні Христів. Це просто сатанізм. І ви знаєте, чесно скажу, іноді думаєш, невже вже кінець світу взагалі?Я не знаю, коли буде антихрист, але те, що сьогодні Путін – антихрист Росії, це мільярд відсотків… Ні за який він там Донбас, ні за який Луганськ, ні за який Крим, ні за який «російський світ», все це цирк і брехня. Хто розумний, той знає. І люди прокляли той день, коли вони встали та повірили в «російський світ» на південному сході України...", - сказав священик.

Як повідомлялося, повідомлено про підозру римо-католицькому священику, який заперечував злочини рашистів у Бучі.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті