Російський солдат з частини, що звірювала у Бучі, втік на Захід та готовий дати свідчення в суді

Солдат із російської 64-ї бригади, яка після нападу РФ на Україну в лютому звірювала під Києвом у Бучі, утік на Захід і готовий дати свідчення в суді. Про це у статті пише британська газета Guardian - повідомляє ВВС.News 18 листопада

За словами 27-річного Микити Чибрина, який зараз просить притулку в Іспанії, він провів в Україні понад чотири місяці у складі 64-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади – того самого підрозділу, який звинувачують у скоєнні військових злочинів під Києвом у березні цього року.

У телефонній розмові з кореспондентом газети він заявив про свою непричетність до військових злочинів, у яких звинувачують його підрозділ, сказавши, що за час перебування в Україні він не вчинив жодного пострілу.

За його словами, він сповнений рішучості дати свідчення в міжнародному суді про все, що йому довелося стати свідком в Україні. "Мені приховувати нема чого", - сказав він.

“Це злочинна війна, яку розв'язала росія. Я хочу зробити все від мене залежне, щоб зупинити її", - каже він.

Чибрін розповів, що ухвалив рішення тікати з росії після того, як у червні дезертував зі свого загону. За його словами, він оголосив своїм командирам, що він проти війни, у перший день вторгнення, 24 лютого. Згідно з його оповіданням, після того як він висловив вголос свою позицію, його вивели зі складу його підрозділу, де він служив як механік, і відправили займатися фізичними роботами.

“Вони загрожували мені в'язницею, – розповів Чібрін. – Зрештою мої командири вирішили використати мене як прибиральника та вантажника. Мене відправили до тилу“.

За словами Чибрина, хоча він особисто не бачив розстрілів мирних жителів у той час, коли перебував у Липівці, але розмови про вбивства та зґвалтування звучали постійно, а пограбування українських будинків було зовсім рутинною справою. "Вони крали все, що тільки могли: пральні машини, електроніку, все", - каже він.

Чибрин каже, що йому вдалося втекти 16 червня, сховавшись у вантажівці, яка вирушила до росії для поповнення запасів продовольства. Через деякий час він вступив у контакт із правозахисниками, які допомогли йому виїхати з країни. Засновник правозахисної організації Gulagu.net Володимир Осєчкін у розмові з Guardian підтвердив, що справді допоміг Чибрину покинути росію.

Газета зазначає, що не має незалежного підтвердження історії, розказаної військовослужбовцем. Однак він надав документи та фотознімки, що свідчать про те, що він перебував у складі 64-ї мотострілецької бригади на території України.

Чибрін – другий відомий російський військовослужбовець, який утік із країни після того, як побував на війні в Україні. Влітку цього року колишній російський десантник Павло Філатьєв, який також брав участь у вторгненні, виїхав з росії та опублікував книгу “ZOV”, в якій розповів, що з ним відбувалося на війні.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті