Російська компанія захопила на окупованому Донбасі великий шмат сільськогосподарської землі

Російська компанія «Агрокомплекс» екс-міністра сільського господарства РФ та колишнього глави Краснодарського краю Олександра Ткачова захопила понад 1,6 тисяч кв. км сільськогосподарських угідь в Україні. Про це пише The Wall Street Journal, - повідомляє телеграм-канал "Агентство Новини".

Зазначається, що представники підконтрольних москві "адміністрацій" Луганської та Донецької областей відвідували сільськогосподарські угіддя, повідомляючи власників, що земля тепер належить їм. Джерела WSJ повідомляють, що українських землевласників примушували, інколи погрожуючи зброєю, переоформляти документи про власність відповідно до російського законодавства.

Деяким землевласникам дозволили залишити свої ділянки у власності за умови укладання договору про те, що 70% їхнього врожаю йтиме до росії, "ЛНР" або "ДНР". Насамперед земля експропріювалася у людей, які служили в Україні на військовій чи цивільній службі, а також у власників, які проживають в інших регіонах України, пише WSJ.

Більшість захоплених таким чином земель зараз обробляється «Агрокомплексом» Ткачова, повідомили WSJ представники української розвідки та власники фермерських господарств. Загалом під контроль компанії потрапили 1,6 тисяч кв. км сільськогосподарських земель.

Власник компанії «Агротон» Юрій Журавльов розповів виданню, що у травні йому зателефонувала людина, яка представилася "міністром сільського господарства ЛНР", і повідомив, що компанія не має реєстрації, а близько тисячі кв. км (250 тисяч акрів) землі, що належать чи орендовані «Агротоном» у Луганській області, тепер належать «Агрокомплексу». У компанії також вкрали близько 350 тисяч тонн пшениці та зерен соняшнику, додав Журавльов.

Подібну картину захоплення 400 кв. км землі сільськогосподарської компанії HarvEast Holding у Донецькій області описує її виконавчий директор Дмитро Кушнір.

WSJ направила до «Агрокомплексу» кілька запитів про коментар, але не отримала відповіді. Зв'язатися з Ткачовим виданню також не вдалося.

Эксперти NASA Harvest підрахували, що на анексованих територіях України росія цього року зібрала майже 6 мільйонів тонн пшениці. За оцінками аналітиків NASA, сумарна вартість такого врожаю може сягати мільярда доларів.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті