Росіяни змушують мешканців окупованих територій декларувати відмову від громадянства України

Російські окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій, крім отримання російського паспорту, ще й декларувати відмову від громадянства України, прийнявши відповідний закон, який набув чинності 17 червня. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор у своєму Телеграм-каналі 19 червня.

"Добровільно-примусово отримати російський паспорт – недостатньо, – сказано в повідомленні. – Відтепер мешканці тимчасово окупованих територій повинні ще й задекларувати відмову від громадянства України! Вочевидь, не відчувають загарбники "загального патріотичного підйому" серед місцевого населення. Під загрозою звільнення з роботи, позбавлення соціальних та пенсійних виплат, медичного обслуговування та тиску на дітей у школах, люди папірці отримали, але якось без гордості за "вєлікую рассію". Та ще й українські паспорти поприховували – чекають на повернення України".

Уточнюється, що росіяни прийняли закон "Про особливості правового становища громадян російської федерації, які мають громадянство України", що набув чинності 17 червня. Документ направлений, насамперед, на мешканців захоплених територій України, які отримали паспорт РФ. Незабаром в усіх відділеннях МВС РФ та на сайті "Госуслуги" з'явиться форма для заповнення заяви про «небажання перебувати в громадянстві України». У розумінні РФ, вона має продемонструвати лояльність з боку мешканців "нових територій".

Зазначається, що за українськими нормами жодної юридичної сили такий папір не має.

Новим законом "колишнім" українцям наказується "утримуватися від дій, спрямованих на реалізацію прав громадянина України". А саме від використання паспорта та інших українських документів. У російському МВС анонсували, що проводитимуть відповідні перевірки.

"Якщо силовики виявлять подібне "порушення", людину позбавлять російського паспорта. Зроблять це без суду, – пише Лисогор. – І повідомлять не лише громадянина, а й регіональну ФСБ, що можна оцінювати як підстави для нагляду чи проблем при перетині кордону РФ".

Раніше повідомлялось, що окупанти на Луганщині погрожують випускникам недопуском до іспитів без російського паспорта.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті