Росія викрала в Україні щонайменше 562 активних громадян - правозахисники

З початку повномасштабного вторгнення росія викрала в Україні щонайменше 562 активних громадян. Серед них, зокрема, громадські діячі, волонтери, освітяни, журналісти. Про це розповіли дослідники Центру прав людини Zmina, які 28 червня представили у Києві свій звіт, - пише Детектор.Медіа.

Найбільша кількість насильницьких зникнень припадає на окуповану частину Херсонської області.

Зазначається, що дослідження тривало з лютого 2022 року до червня 2023 року. Дані збирались як з відритих джерел з перевіркою інформації за міжнародними протоколами, так і під час опитування членів родин затриманих та викрадених, їхніх знайомих, а також імовірних свідків.

«Ми зафіксували принаймні 562 випадки викрадень активних громадян, що відбулися на території дев’яти регіонів України. На момент публікації цього звіту 311 активних громадян ще не звільнені або їхня доля невідома. Ми також знаємо, що 235 людини повернулися додому, а 16, на жаль, були знайдені мертвими», — розповіла радниця з прав людини Центру Zmina Наталія Охотнікова.

За її словами, під активними громадянами дослідники мають на увазі громадських активістів, правозахисників, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, юристів, освітян, релігійних діячів та інших громадян України, які чинили опір окупації та залишалися на боці України.

«Ми дізналися, що найчастіше Росія викрадає громадських активістів та волонтерів (323 особи). Друга за чисельністю група — представники органів місцевого самоврядування (128 осіб). Також росіяни часто викрадають родичів активних громадян (32 особи), освітян, зокрема директорів шкіл, вихователів, вчителів української мови та літератури, а також історії України (30 осіб). Наступною за чисельністю групою є журналісти (18 осіб)», — сказала Охотнікова.

За її словами, жертвами викрадень ставали як чоловіки, так і жінки, молодь, діти, люди старшого віку, хронічно хворі. Однак переважна більшість з викрадених — це чоловіки у віці від 18 до 75 років. Кожна п’ята жертва насильницьких зникнень — жінка. Найбільша кількість викрадень та затримань сталися в Херсонській області (258 випадків). На другому місці – Запорізька область (110 випадків). Третьою є Донецька область (67 випадків на новоокупованих територіях цієї області).

Правозахисниця наголосила на тому, що викрадення українців розпочалися з першого ж дня повномасштабної війни та продовжувалися протягом усього періоду окупації. Така тактика Росії є спланованою, щоб придушити український спротив на окупованих територіях. Людей викрадали переважно за списками, а більшість викрадень супроводжувалася фізичним та психологічним впливом різного ступеня жорстокості.

На думку Охотнікової, ще однією ціллю викрадення людей є намагання Росії збільшити обмінний фонд.

«На окупованих територіях проводяться масштабні фільтраційні заходи. Жертвами окупантів найчастіше стають чоловіки призовного віку. В першу чергу ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти. Їх, скоріше за все, планують обмінювати на російських військових, навіть за умови, що вони не брали участі в бойових діях у 2022–2023 роках», — зазначила Охотнікова.

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті