РФ хоче повернутися в Раду ООН з прав людини

Російські дипломати домагаються переобрання своєї країни в Раду ООН з прав людини на новий трирічний термін після того, як у квітні минулого року росію виключили з провідного правозахисного органу ООН після того, як її війська вторглися в Україну. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на ВВС 27 вересня. 

Як повідомляється, BBC отримала копію позиційного документа, який росія поширює серед членів ООН з проханням про підтримку. Голосування відбудеться наступного місяця.

У документі росія обіцяє знайти "адекватні рішення для питань прав людини" і прагне не допустити перетворення Ради на "інструмент, який обслуговує політичну волю однієї групи країн", маючи на увазі Захід.

Дипломати сказали, що Москва сподівається відновити певну міжнародну довіру після звинувачень у порушеннях прав людини в Україні та всередині РФ.

Велика Британія вже заявила, що рішуче виступає проти пропозиції росії знову приєднатися до Ради з прав людини.

"Широко поширені докази зловживань та порушень Росією прав людини в Україні та проти її власних громадян, включно з тими, які наголосив спеціальний доповідач ООН щодо Росії минулого тижня, демонструють повну зневагу Росії до роботи Ради", — заявив речник МЗС Британії.

Тіньовий міністр закордонних справ Девід Леммі заявив, що росія вчинила звірства в Україні, її лідера звинуватив Міжнародний кримінальний суд у воєнних злочинах, і путін продемонстрував повну неповагу до Статуту ООН.

"Ідея про те, що Росія може повернутися до Ради з прав людини, є образою самої концепції прав людини і небезпечним кроком назад, який може підірвати довіру до неї", — сказав він.

У свою чергу США вважають, що представництво росії в Раді ООН з прав людини не узгоджується з її діями в Україні. Про це заявив речник Держдепартаменту Метью Міллер.

"Ми досить чітко визначили нашу позицію щодо підходу РФ до прав людини. Держсекретар чітко заявив, що ми бачили, як Росія вчиняє воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні. Ми чітко дали зрозуміти, що має бути відповідальність за ті злочини, які вони скоїли, і тому я вважаю, що представництво в органі, який займається правами людини, не узгоджується з їхніми діями в Україні", — сказав він.

Як повідомлялося, звинувачувана у воєнних злочинах російська чиновниця виступила перед Радбезом ООН. 

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті