РФ хоче побудувати підводний тунель до Криму за допомогою Китаю - WP

РФ хоче побудувати підводний тунель до Криму за допомогою Китаю - WPРосія на тлі атак ЗСУ на Керченський міст розглядає можливість будівництва підводного тунелю, який з'єднав би український півострів із територією РФ. Таку інформацію оприлюднило видання The Washington Post, посилаючись на дані, "перехоплені українськими спецслужбами", - пишуть "Факти".

У статті йдеться про те, що російські та китайські бізнесмени, які мають зв'язки в уряді, провели секретне обговорення планів будівництва підводного тунелю "Росія-Крим".

Як стверджує видання, переговори відбувалися наприкінці жовтня. Вони спровоковані зростаючою стурбованістю РФ щодо безпеки моста, незаконно побудованого через Керченську протоку. Він є ключовим логістичним маршрутом для забезпечення російської армії.

При цьому Керченський міст уже двічі був пошкоджений під час атак - 8 жовтня 2022 року та 17 липня 2023 року. Він залишається законною і вразливою метою для українських військ.

Переговори щодо будівництва тунелю свідчать про наміри РФ зберегти контроль над окупованим півостровом. Крім того, вони сигналізують про зростаючу залежність Москви від Китаю.

WP стверджує, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю висловила готовність взяти участь у будівництві підводного тунелю з РФ до Криму. Видання посилається на перехоплені електронні листи, "надані українськими чиновниками".

"Справжність повідомлень підтверджено іншою інформацією, отриманою The Washington Post, включно з файлами реєстрації компаній, які демонструють, що в Криму нещодавно було сформовано російсько-китайський консорціум за участю осіб, згаданих в електронних листах", - ідеться в статті.

За даними WP, в електронних листах, поширених серед учасників консорціуму в останні тижні, згадуються зустрічі з представниками Китаю в окупованому Криму. У повідомленні від 4 жовтня йдеться про те, що Китайська залізнично-будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізничних і дорожніх об'єктів будь-якої складності в Кримському регіоні".

Раніше ця державна китайська корпорація неодноразово співпрацювала з РФ, зокрема, допомагала в розширенні ліній метрополітену Москви.

В отриманих виданням документах гендиректором російсько-китайського консорціуму, що базується в окупованому Севастополі, вказано бізнесмена з РФ Володимира Калюжного. Він відмовився відповісти на запитання WP про проєкт тунелю. Калюжний заявив, що не надаватиме жодної інформації "ворожим ЗМІ", після чого різко припинив розмову.

Електронні листи також свідчать про спроби Китаю зберегти секретність. В одному з листів ідеться, що CRCC братиме участь у проєкті тунелю тільки за умови "суворого дотримання повної конфіденційності", а назва компанії в контрактах буде замінена на "іншу, не пов'язану з ним юридичну особу".

На думку офіційних осіб США та експертів, ідею будівництва підводного тунелю між РФ і окупованим Кримом буде складно реалізувати.

Будівництво може зайняти роки, і на це потрібно буде витратити мільярди доларів. До того ж, подібні роботи ніколи не здійснювалися в зоні бойових дій.

Однак, за словами експертів, РФ це може не зупинити. Як пояснив експерт із відносин між Москвою і Пекіном Олександр Габуєв, не зумівши досягти вирішальної перемоги у війні проти України, Росія "стикається з ризиком того, що Україна буде намагатися підірвати Керченський міст протягом наступних років".

Експерти пояснили виданню, що будівництво тунелю під Керченською протокою технічно здійсненне. І Китай має необхідний досвід та обладнання. Однак це буде величезний проєкт, який можна порівняти за масштабами з споруджуваним уже вісім років тунелем між Данією і Німеччиною, його вартість, за прогнозами, перевищить $8,7 млрд, і коли його побудують, то він стане найдовшим тунелем у Європі.

Експерти зазначили, що підводний тунель навряд чи вдасться завершити вчасно, щоб допомогти РФ у її військових зусиллях. Однак Москва може розглядати його як довгострокову інвестицію, покликану забезпечити стабільний зв'язок з окупованим Кримом.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті