Республіканці і демократи пропонують альтернативний законопроєкт про допомогу Україні. У нього є шанси

Республіканці і демократи в Конгресі США розробили спільний альтернативний законопроєкт щодо військової допомоги Україні, - повідомляє The Wall Street Journal.

Законопроєкт включає також заходи щодо міграції, в залежність від яких республіканці поставили успіх спроб Білого дому виділити Україні $60 млрд доларів, а також військову допомогу Ізраїлю і переозброєння самих США.

Законопроєкт включає компроміси з обох сторін. Зокрема, з загальної суми допомоги Україні виключили $7,8 млрд на поповнення державного бюджету, бо цей пункт викликає найбільше незадоволення у противників допомоги Україні, тож наразі йдеться про $47 млрд військової допомоги. Також до альтернативного законопроєкту не включили можливість позик і грантів для України, Ізраїлю і Тайваню на закупівлю американського війсьеового обладнання.

Парламент США складається з двох палат, де в одній, Сенаті, більшість належить демократам, а в іншій, Палаті представників, – республіканцям. Нещодавно Сенат схвалив законопроєкт про виділення Україні $60 млрд, але спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон, своєю чергою, відмовляється навіть виносити його на голосування.

Американські медіа повідомляли, що причина такої позиції – побоювання гніву з боку Дональда Трампа, який має зараз рішучий вплив на партію як імовірний переможець президентських виборів у листопаді цього року і який висловлюється категорично проти надання будь-якої допомоги Україні. Вважається, що сам Джонсон не є противником підтримки України, як і низка республіканців у Палаті представників, але позитивне голосування за законопроєкт може коштувати йому посади: дещо подібне сталося у 2023 році з попередником Джонсона Кевіном Маккарті.

У The Wall Street Journal припустили, що альтернативний законопроєкт не влаштує деяких демократів, але його, імовірно, підтримають дві третини республіканців. До того ж представники обох партій наразі збирають підписи під петицією, якою вони могли б змусити Джонсона винести на голосування той законопроєкт, який вже схвалив Сенат. Для цього потрібно зібрати мінімум 218 підписів: більше половини у Палаті представників, яка складається з 453 учасників з правом голосу.

“Відступ України від міста Авдіївки свідчить про те, що Київ повільно втрачає територію, і не виключає російського військового прориву, поки Палата затягує справу. Між тим, вбивство опозиційного політика Алєксєя Навального в арктичному гулазі є нагадуванням про жорстоку суть режиму Володимира Путіна”, – написали у The Wall Street Journal.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті