Республіканці і демократи пропонують альтернативний законопроєкт про допомогу Україні. У нього є шанси

Республіканці і демократи в Конгресі США розробили спільний альтернативний законопроєкт щодо військової допомоги Україні, - повідомляє The Wall Street Journal.

Законопроєкт включає також заходи щодо міграції, в залежність від яких республіканці поставили успіх спроб Білого дому виділити Україні $60 млрд доларів, а також військову допомогу Ізраїлю і переозброєння самих США.

Законопроєкт включає компроміси з обох сторін. Зокрема, з загальної суми допомоги Україні виключили $7,8 млрд на поповнення державного бюджету, бо цей пункт викликає найбільше незадоволення у противників допомоги Україні, тож наразі йдеться про $47 млрд військової допомоги. Також до альтернативного законопроєкту не включили можливість позик і грантів для України, Ізраїлю і Тайваню на закупівлю американського війсьеового обладнання.

Парламент США складається з двох палат, де в одній, Сенаті, більшість належить демократам, а в іншій, Палаті представників, – республіканцям. Нещодавно Сенат схвалив законопроєкт про виділення Україні $60 млрд, але спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон, своєю чергою, відмовляється навіть виносити його на голосування.

Американські медіа повідомляли, що причина такої позиції – побоювання гніву з боку Дональда Трампа, який має зараз рішучий вплив на партію як імовірний переможець президентських виборів у листопаді цього року і який висловлюється категорично проти надання будь-якої допомоги Україні. Вважається, що сам Джонсон не є противником підтримки України, як і низка республіканців у Палаті представників, але позитивне голосування за законопроєкт може коштувати йому посади: дещо подібне сталося у 2023 році з попередником Джонсона Кевіном Маккарті.

У The Wall Street Journal припустили, що альтернативний законопроєкт не влаштує деяких демократів, але його, імовірно, підтримають дві третини республіканців. До того ж представники обох партій наразі збирають підписи під петицією, якою вони могли б змусити Джонсона винести на голосування той законопроєкт, який вже схвалив Сенат. Для цього потрібно зібрати мінімум 218 підписів: більше половини у Палаті представників, яка складається з 453 учасників з правом голосу.

“Відступ України від міста Авдіївки свідчить про те, що Київ повільно втрачає територію, і не виключає російського військового прориву, поки Палата затягує справу. Між тим, вбивство опозиційного політика Алєксєя Навального в арктичному гулазі є нагадуванням про жорстоку суть режиму Володимира Путіна”, – написали у The Wall Street Journal.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті