Путін і Шойгу змінили риторику про "досягнення" військ РФ на фронті - ISW

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що війська РФ зберігають "стратегічну ініціативу" вздовж усієї лінії фронту в Україні, що помітно відрізняється від попередньої його характеристики російських операцій як "активної оборони". Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що під час селекторної наради з російським військовим керівництвом Шойгу заявив, що війська РФ просуваються та покращують свої позиції вздовж лінії фронту.

Напередодні, 16 січня президент росії путін сказав, що російські війська нібито повністю володіють ініціативою в Україні після невдалого українського контрнаступу.

Аналітики наголошують, що Шойгу та путін постійно применшували локалізовані російські наступальні операції в жовтні та грудні 2023 року, характеризуючи їх як "активну оборону".

Тоді ISW оцінила, що влада країни-агресорки, ймовірно, намагалася зменшити очікування щодо здатності російських військових досягти значних успіхів в оперативному плані, зокрема в районі Авдіївки, де російські війська розпочали локалізований наступ у жовтні 2023 року.

"Зміна риторики Путіна та Шойгу свідчить про те, що російська влада, можливо, набуває впевненості в здатності російських військових досягти значних успіхів в оперативному плані. Російська влада також може риторично позувати перед виборами президента Росії в березні 2024 року", - припускають у звіті ISW.

Водночас Інститут вивчення війни продовжує оцінювати, що російські окупанти відновили ініціативу на більшій частині українського фронту, але не захопили ініціативу на полі бою в Херсонській області.

Як повідомлялося, окупанти витрачають снаряди швидше, ніж може виробити "оборонка" РФ. 

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті