Повідомлено про підозру колишньому та діючому військовослужбовцям Нацгвардії за фактом держзради - ОГПУ

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури повідомлено про підозру колишньому та діючому військовослужбовцям Нацгвардії України за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Про це у Телеграм повідомляє Офіс Генпрокурора України.

За даними слідства, колишній військовослужбовець після звільнення зі служби за станом здоров’я виїхав за кордон. Там він за власною ініціативою почав співпрацювати з представником спецслужб РФ. Він залучив до роботи колишнього співслужбовця, який продовжує нести службу на території Київської області. На виконання завдань представника країни-агресора, військовослужбовець здійснював фото- і відеофіксацію позицій ЗСУ, розташування їх техніки, об’єктів енергетичної інфраструктури столиці та регіону. 

Також підозрюваний передав детальну інформацію про системи захисту території Інституту ядерних досліджень НАН України.

Відзнятий матеріал разом із зазначенням геолокацій об’єктів він надсилав колишньому військовослужбовцю, а той – представнику ворожих спецслужб. За кожне виконане завдання підозрювані отримували 100 доларів США.

Діючого військовослужбовця Нацгвардії затримано у порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуку у нього вилучено комп’ютерну техніку і мобільний телефон.

Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Оскільки ексвійськовослужбовець знаходиться за кордоном, йому повідомлено про підозру заочно.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюються ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті