Понад 80% українців проти територіальних поступок у війні з росією – результати опитування

Абсолютна більшість українців – 84% – проти територіальних поступок. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, оприлюднені 9 червня.

"Абсолютна більшість респондентів – 84% – продовжують дотримуватися погляду, що жодні територіальні поступки не є припустимим, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть інші загрози. Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій", – йдеться у дослідженні.

Зазначається, що з травня 2022 року КМІС у своїх опитуваннях регулярно ставить запитання щодо готовності населення до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності. Зараз вони повторно поставили це запитання для оцінки динаміки суспільних настроїв.

Соціологи зауважують, що протягом року – з травня 2022 року до травня 2023 року – істотних змін у суспільних настроях практично не було.

"Кожного разу абсолютна більшість респондентів (82-87%) висловлювалися проти територіальних поступок і абсолютна меншість (8-10%) були готовими до них", – зазначають автори дослідження.

У регіональному вимірі опитування також показало, що у всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Зокрема, серед жителів сходу 75% проти поступок (готові на поступки – лише 13%), а серед жителів півдня – 86% проти поступок (готові - лише 8%).

"Порівняно з травнем 2022 року, у всіх регіонах зберігається виразне домінування думки, що Україна не має поступатися жодними своїми територіями", – йдеться у результатах опитування.

Уточнюється, що проти будь-яких поступок виступає абсолютна більшість громадян, незалежно від того, якою мовою вони переважно спілкуються вдома. Так, серед українськомовних громадян 85% проти поступок (готові до поступок – 10%), а серед російськомовних громадян 80% опитаних не підтримують територіальні поступки (лише 13% до них готові).

Підкреслюється, у вибірці було лише 19 респондентів з 1029, які продовжують ідентифікувати себе за національністю як росіяни.

"Такої кількості недостатньо для статистично надійних розрахунків. Утім, показово, що серед них лише два респонденти виступають за поступки, а 15, навпаки, відкидають будь-які поступки", – йдеться в дослідженні.

Раніше з посиланням на соцопитування повідомлялось, що більшість українців підтримують оприлюднення фактів корупції у владі під час війни.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті