Польща закриє східний кордон для вантажівок з Білорусі та росії

Польща закриє свій східний кордон для вантажних транспортних засобів, зареєстрованих у Білорусі та росії, до подальшого повідомлення. Про це йдеться в проєкті постанови, опублікованому в п'ятницю міністерством внутрішніх справ Польщі, - повідомляє "Голос Америки".

Згідно з обґрунтуванням постанови, заборона необхідна для "забезпечення громадської безпеки".

Польська влада пішла на цей крок на тлі загального погіршення польсько-білоруських відносин.

Раніше білоруський суд залишив чинним вирок білоруському активістові та журналісту, етнічному поляку Анджею Почобуту, засудженому 8 лютого до восьми років позбавлення волі за статтями про "розпалювання ворожнечі" і про "заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці".

Хоча в п'ятничній постанові про кордон не згадувалася справа Почобута, міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський написав у Твіттері, що у відповідь на драконівський вирок Почобуту Польща додасть кілька сотень білоруських чиновників до санкційних списків.

Раніше Польща вже закрила деякі пункти перетину кордону з Білоруссю після ув'язнення Почобута і вислання польських дипломатів із Мінська.

Польща стала притулком для безлічі політичних противників режиму Олександра Лукашенка, а також білоруських активістів і журналістів. Варшава також є одним із найважливіших партнерів Києва з початку російського вторгнення в Україну.

Польща також звинувачує Білорусь у тому, що та штучно створює міграційну кризу на кордоні, привозячи людей із Близького Сходу та Африки і намагаючись витіснити їх через кордон. Хоча кількість мігрантів, які перетинають кордон, нижча, ніж це було на піку кризи з мігрантами 2021 року, польська прикордонна служба щодня повідомляє про десятки спроб нелегального в'їзду в Польщу з боку Білорусі, йдеться в повідомленні.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті