Польща закриє східний кордон для вантажівок з Білорусі та росії

Польща закриє свій східний кордон для вантажних транспортних засобів, зареєстрованих у Білорусі та росії, до подальшого повідомлення. Про це йдеться в проєкті постанови, опублікованому в п'ятницю міністерством внутрішніх справ Польщі, - повідомляє "Голос Америки".

Згідно з обґрунтуванням постанови, заборона необхідна для "забезпечення громадської безпеки".

Польська влада пішла на цей крок на тлі загального погіршення польсько-білоруських відносин.

Раніше білоруський суд залишив чинним вирок білоруському активістові та журналісту, етнічному поляку Анджею Почобуту, засудженому 8 лютого до восьми років позбавлення волі за статтями про "розпалювання ворожнечі" і про "заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці".

Хоча в п'ятничній постанові про кордон не згадувалася справа Почобута, міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський написав у Твіттері, що у відповідь на драконівський вирок Почобуту Польща додасть кілька сотень білоруських чиновників до санкційних списків.

Раніше Польща вже закрила деякі пункти перетину кордону з Білоруссю після ув'язнення Почобута і вислання польських дипломатів із Мінська.

Польща стала притулком для безлічі політичних противників режиму Олександра Лукашенка, а також білоруських активістів і журналістів. Варшава також є одним із найважливіших партнерів Києва з початку російського вторгнення в Україну.

Польща також звинувачує Білорусь у тому, що та штучно створює міграційну кризу на кордоні, привозячи людей із Близького Сходу та Африки і намагаючись витіснити їх через кордон. Хоча кількість мігрантів, які перетинають кордон, нижча, ніж це було на піку кризи з мігрантами 2021 року, польська прикордонна служба щодня повідомляє про десятки спроб нелегального в'їзду в Польщу з боку Білорусі, йдеться в повідомленні.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті