Після війни Ізраїль планує зробити буферну зону в Газі - Reuters

Ізраїль поінформував низку держав про намір створити буферну зону на палестинському боці кордону Гази, щоб запобігти нападам у майбутньому. Про це повідомляє Reuters з посиланням на єгипетські та регіональні джерела, - передає Укрінформ.

За даними трьох регіональних джерел, Ізраїль поділився планами зі своїми сусідами Єгиптом і Йорданією, а також Об’єднаними Арабськими Еміратами, які нормалізували відносини з Ізраїлем у 2020 році. Також про плани були поінформовані Саудівська Аравія та Туреччина.

«Ізраїль хоче створити буферну зону між сектором Гази та Ізраїлем з півночі на південь, щоб запобігти проникненню ХАМАС чи іншим бойовикам або нападам на Ізраїль», — сказав високопоставлений представник регіональної служби безпеки, одне з трьох регіональних джерел, які побажали залишитися невідомими.

Як пише видання, ініціатива щодо буферної зони не вказує на неминуче припинення наступу Ізраїлю, який відновився в п’ятницю після семиденного перемир’я, але це показує, що Ізраїль виходить за межі усталених арабських посередників, таких як Єгипет чи Катар, намагаючись сформувати післявоєнну Газу.

Жодна арабська держава не виявила готовності направляти поліцію чи керувати Газою в майбутньому, водночас більшість арабських держав рішуче засудили наступ Ізраїлю.

Представники вищезазначених країн не прокоментували дану інформацію, пише Reuters.

Радник із зовнішньої політики прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу Офір Фальк, відповідаючи на запитання щодо буферної зони, заявив, що план є більш глобальним. Він базується на трирівневому процесі: знищення ХАМАС, демілітаризація Гази та дерадикалізація анклаву.

«Буферна зона може бути частиною процесу демілітаризації», — сказав Офір Фальк, відмовившись пояснити детальніше.

Водночас арабські країни відкинули як неможливу мету Ізраїлю знищити ХАМАС, заявивши, що це більше, ніж просто войовнича сила, яку можна перемогти.

Як повідомлялося, армія Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявляє, що її винищувачі завдають хвилю авіаударів по об'єктах ХАМАС у секторі Газа.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті