Переселенців і переселенок з Луганщини навчали фінансової грамотності

Коучиня з Сєвєродонецька Ольга Агафонова провела два тренінги з фінансової грамотності у Сваляві Закарпатської області 22 лютого, в одному з них взяли участь переважно переселенки й переселенці з Луганської області. Про це повідомила журналістка "ОстроВа".

"Перший тренінг відбувся у місцевому ліцеї, і його учасниками стали збедільшого стуленти й студентки. А другий - у приміщенні Старобільского гуманітарного хабу. Його відвідали ВПО, переважно з Луганської області", - каже Агафонова.

Як повідомляв "ОстроВ", тренінги організувала релокована з Луганщини ГО "Східноукраїнський центр підтримки жінок "Майстерня щастя" в рамках проєкту "Запускай кар'єру. Програма підвищення економічної спроможності". 

Тема заходу - "Підвищення фінансової впевненості", і це дійсно те, чого потребують переселенці. Як зайвий раз довело спілкування під час тренінгу, у всіх у них основні статті розходу - оренда житла й підірване здоров'я. І всі втратили звичне джерело доходу, причому більшість - вдруге. 

"Боляче було слухати про мрії молоді - переселенців, яким зараз 19-20 років. Діти мріють просто про власне місце на рівні "...робочий стіл, стілець, свій диван" та про те, щоб батько-військовослужбовець вдало пройшов курс реабілітації", - каже одна із учасниць тренінгу.

Більшість із учасників тренінга до повномасштабного російського вторгнення мали власний бізнес на Луганщині й нічого не змогли забрати з собою - окрім навичок та бажання працювати.

Під час тренінга пані Ольга докладно розповіла про один із варіанта планування власного бюджету - з конкретним прикладом, який по суті зводився до цілком зрозумілої арифметичної формули. Окрему увагу приділила інвестуванню й страхуванню.

Уточнюється, що Ольга Агафонова має великий досвід підприємництва і була тренеркою на курсах для підприємців ще у Сєвєродонецьку задовго до повномасштабного вторгнення росіян.

Раніше повідомлялось, що ГО з Луганщини "Майстерня щастя" готує жінок, у тому числі ВПО, до активної участі в управлінні власними громадами.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті