Орбан засумнівався в необхідності "Вишеградської четвірки", оскільки "російсько-українська війна перекреслила все"

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що треба поставити питання: чи потрібна взагалі "Вишеградська четвірка" (V4, Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина). Про це він сказав на саміті V4 у Празі 27 лютого, пише угорське видання "Telex".

"Після того, як світ змінюється, необхідно замислитися над питанням, чи потрібен взагалі V4", - сказав Орбан.

За його словами, у чотирьох країн було багато спільних інтересів у брюссельській структурі, які змусили їх співпрацювати, але "російсько-українська війна перекреслила все". 

"Орбан хотів знати, чи зможуть вони, незважаючи на видимі відмінності в думках, співпрацювати з питань нижчого рівня", - пише "Telex".

Як зазначає видання, "врешті-решт Орбан заявив, що варто продовжити V4, оскільки, на його думку, є чотири теми, за якими, якщо вони не будуть співпрацювати, вони вже опиняться в гіршому становищі". Ці чотири теми, за словами Орбана, - нелегальна міграція, зближення української економіки, дії проти гармонізації податків у Брюсселі та атомна енергетика.

Водночас Орбан укотре заявив, що в інтересах Угорщини і в найважливішому питанні національної безпеки не мати спільного кордону з Росією, тому що "...у нас погані спогади про це".

Раніше повідомлялося, що прем'єрів Словаччини та Угорщини, які забули 1956 і 1968 роки, у Празі зустріли протестом.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті