Оприлюднено нові деталі секретних перемовин між Україною та РФ щодо порятунку захисників "Азовсталі" – CNN

Україна й росія провели низку секретних перемовин, аби звільнити військових і цивільних, які були в облозі на заводі "Азовсталь" в Маріуполі весною 2022 року. Про це повідомляє "CNN", пише "РБК-Україна" 10 березня.

"Одним з посередників перемовин став депутат Верховної ради Олександр Ковальов, – йдеться в повідомленні. – За його словами, до цього Україна провела 11 невдалих спроб врятувати "азовців", і ніхто не вірив, що на територію заводу взагалі можна потрапити".

Зазначається, що аби змінити ситуацію, Ковальов зв’язався з колишнім агентом СБУ Валентином Крижановським, який перейшов на бік росії у 2014 році. Той, своєю чергою, допоміг організувати переговорний процес з Кремлем. Ініціативу Ковальова також підтримав керівник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов. Аби полегшити проходження через блокпости та зв’язатися з командирами "Азову", Буданов надав Ковальову секретні паролі та зашифровані пристрої зв’язку.

"Перший етап переговорів відбувся в Маріуполі 27 квітня", – йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що тоді Ковальов з Крижановським зустрілись з генерал-лейтенантом 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу росії Андрієм Сичовим, який керував штурмом міста.

"Сторони весь день просиділи "посеред дороги за невеликим столом", згадує Ковальов", – сказано в повідомленні.

Олександр Ковальов (ліворуч) підчас зустрічі з російським генерал-лейтенантом Андрієм Сичовим (посередині) та Валентином Крижановським (праворуч) на безлюдній дорозі в Маріуполі, 27 квітня 2022 р. (фото: cnn.com).

Зазначається, що нардеп повернувся до Маріуполя 9 травня. Після цього, за його словами, переговори значно пришвидшились з обох сторін.

"Ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися одна одній в очі. Російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід наших воїнів", –  розповів він.

У ході переговорів до процесу приєднався перший заступник глави ГУР Дмитро Усов. У відповідь росіяни також розширили свою делегацію: до її складу увійшли генерал-лейтенант Володимир Алексєєв і генерал-майор Олександр Зорін. В результаті третього раунду перемовин Україна та Росія домовились про припинення вогню з обох сторін, здачу "Азовсталі" та "цивілізовані умови для наших військовополонених і обміну". За словами Ковальова, росіяни виконали свою частину обіцянок, після чого розпочався вихід "азовців" з комбінату.

Раніше повідомлялось, що в Києві презентували збірку спогадів захисника Азовсталі "Маріуполь. Книга хоробрих".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті