Олена Зеленська: Генпрокуратура розслідує 274 провадження за фактом сексуального насильства під час війни. Від росії вимагатимуть репарацій

В Україні від початку повномасштабної війни зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство". Про це розповіла перша леді Олена Зеленська під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки", - передає Укрінформ.

"Офіс генерального прокурора станом на сьогодні розслідує 274 кримінальних провадження за фактом сексуального насильства під час війни. Цифра росте і, як не дивно говорити про це в межах цієї теми, але це позитивний маркер. Він свідчить про те, що постраждалі з часом усе більше наважуються говорити і свідчити", - зазначила Зеленська.

За її словами, не всі наважуються говорити на цю тему, але ті, хто знайшов у собі сили, є дуже відважними людьми. Перша леді підкреслила, що багато з них не тільки дають свідчення, а приходять, щоб допомогти іншим.

"Вони перетворюють свою травму на силу. Це жінки й чоловіки, які пройшли тортури, невизначеність, відчай, а зараз адвокатують питання постраждалих від насильства, знімають документальні відео, привертають увагу до російського насильства та його жертв", - сказала Зеленська.

Дружина президента також наголосила на необхідності вирішення питання про невідкладні репарації для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

«Усі люди з досвідом полону, насильства, катувань стикаються далі з однаковими труднощами. І це не тільки психологічні проблеми, соціальні, юридичні, але й ще й економічні. Тому що для того, аби відновитися, потрібен ресурс. Постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на класичні репарації, не можуть чекати, коли закінчиться війна і Росія сплатить відшкодування. Тому діяти потрібно негайно. Ось чому одна з важливих тем сьогодні – це проєкт невідкладних проміжних репарацій», - сказала Зеленська.

За її словами, це має бути спільна робота багатьох структур: і Офісу віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, і урядового уповноваженого з питань гендерної політики, і Глобального фонду тих, хто пережив насильство, та багатьох інших міжнародних громадських і урядових організацій. «І найважливіше, що ця робота має проводитись у тісній співпраці з постраждалими», - додала перші леді.

Вона підкреслила, що репарації тим, хто постраждав від сексуального насильства, - це не тільки економічна підтримка, це важливий крок до відновлення глобальної справедливості.

"Справедливість для українських постраждалих зараз - це зараз дзеркало для всього світу. Ми не можемо скасувати той біль, якого завдав агресор, але маємо допомогти знайти полегшення", - зазначила дружина Президента.

Як повідомлялося, у червні минулого року Офіс віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) запустили інформкампанію для привернення уваги суспільства до проблеми та діяльності Центрів допомоги врятованим. Кампанія стартувала у Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах війни. У центрах допомоги врятованим, що діють у різних регіонах України, безоплатно надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від війни, зокрема жертвам сексуального насильства, пов’язаного з війною. Тут також можна проконсультуватися щодо гуманітарної та медичної допомоги, знайти тимчасовий прихисток, розв’язати юридичні питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) тощо.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті