Окупанти засудили кримського художника, якого звинуватили у "тероризмі", на 15 років колонії

Південний окружний військовий суд у росії засудив активіста і художника з Криму Богдана Зизу на 15 років колонії. Про це 6 червня у Facebook повідомило представництво Президента України в АР Крим.

"Південний окружний військовий суд РФ злочинно засудив активіста і художника Богдана Зізу до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму - за звинуваченнями в нібито "тероризмі" і "вандалізмі з політичних мотивів", - повідомили в представництві.

Юнак жив у Криму від початку окупації півострова, доглядаючи там за бабусею. Однак у 2022-му році, під враженням від злочинів РФ на Київщині, він вилив на будівлю окупаційної адміністрації Євпаторії синю та жовту фарби на знак протесту. І хоча він був одягнений у все чорне і надів маску, його затримали наступного дня, 16 травня.

"Невдовзі окупанти виклали так званий "відеовибачення" Зізи, знятий після побиття та катувань над хлопцем, - це відео вони використали також для фабрикування самої справи", - зазначили українські представники.

Майже рік Богдана утримували в СІЗО в Криму, після чого переправили в Ростов-на-Дону. Напередодні ж суд засудив його до 15 років позбавлення волі. У своєму останньому слові Богдан Зиза оголосив про голодування, яке розпочне 10 червня - триватиме воно, поки його не позбавлять нав'язаного окупантами "громадянства РФ".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що окупанти в Москві заарештували "за шпигунство" кримську татарку Умерову.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті