Охоронець дачі путіна в Криму, який утік до Еквадору, розповів про складні схеми з безпеки російського диктатора

Колишній співробітник ФСО Віталій Брижатий, який служив на території окупованого Криму, розповів, як охороняв таємні дачі Путіна та інших віпів РФ в інтерв'ю "Дождю".

Брижатий проти війни в Україні і називає Путіна злочинцем. Він витратив вісім місяців, щоб звільнитися з ФСО, і, незважаючи на спроби відправити його на фронт, втік із сім'єю в Еквадор.

За словами Брижатого, у ФСО він працював на посаді кінолога: в основному оглядав територію на предмет вибухівки. "Коли приїжджають верхівки влади, їм починають камазами возити подарунки. Кінологи їх перевіряють..." - каже Брижатий.

До Путіна, як розповідає Брижатий, ставлення особливе: його візит на дачу приховується від самих же співробітників ФСО. Із президентом їздить тільки його особиста служба безпеки, а співробітникам у регіонах доручають підготувати територію до приїзду.

"Нам ніби як і кажуть, що він [Путін] є, а він може і не бути. Він сам своїм же не довіряє. Людям можуть сказати, що він відпочиває на цій дачі, а він може бути взагалі в іншому місці", - каже Брижатий.

Зазвичай візит Путіна на півострів, за словами співрозмовника "Дождя", проходить так: у кожен з аеропортів на півострові злітаються по три вертольоти, приїжджає Росгвардія і кортежі, а сам президент може прибути морем. Прибережну зону при цьому охороняє спецзагін водолазів, який розташовується в одній будівлі з кінологами, каже Брижатий.

Дачі чиновників функціонують постійно на випадок приїзду господарів: туди, зокрема, завозиться їжа. Здебільшого всередину дач пускають тільки особисту охорону чиновників і прибиральників "з особливим доступом".

Докладніше про те, як Брижатий охороняв дачі Путіна та інших чиновників у Криму, і як йому вдалося втекти в Еквадор, він розповів у репортажі.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті