Німецький телеканал ZDF опинився в центрі скандалу після виходу репортажу з окупованого Маріуполя

Німецький телеканал ZDF зазнав критики після репортажу з окупованого Маріуполя, пише "BILD на русском" 31 січня. 

"У понеділок, 29 січня, телеканал ZDF показав репортаж з України: кореспондент перебував в окупованому Росією Маріуполі. Канал представив програму як "рідкісний погляд на російську окупацію". Кореспондент ZDF Армін Керпер розповів про "велику кількість руйнувань", які він побачив. Однак він відзначив також і "багато відновлювальних робіт" у місті: "Відновлюються вулиці, школи, житлові будинки та цілі квартали. І це відбувається дуже швидко". Керпер наголосив, що "Маріуполь - це не місто-привид". Російські медіа згодом цитували журналіста", - сказано в повідомленні.

Керпер також розповів, що група телеканалу дісталася до Маріуполя незалежно, з Москви через Ростов-на-Дону. За його словами, за репортерами ніхто не стежив під час перебування в місті, а журналісти могли спокійно спілкуватися з жителями. 

Зазначається, що репортаж зазнав різкої критики. 

Так, експерт зі Східної Європи Сергій Сумленний із Європейського центру ініціативи з підвищення стійкості написав у X (колишньому Twitter): "ZDF серйозно говорить, що до російської окупації в театрі було заборонено розмовляти російською, і тому багато людей раді, що Росія окупувала місто". 

Крім того, обурення в німецькому медіапросторі викликало те, що журналісти в'їхали до Маріуполя за російськими документами.

На сторінці з публікацією репортажу 30 січня ZDF з'явився такий коментар редакції:

"ZDF серйозно ставиться до критики репортажів із Маріуполя. Директор московської студії Армін Керпер як журналіст вирушив до Маріуполя, щоб отримати незалежну картину ситуації на територіях, окупованих із порушенням міжнародного права. Він розповідає про місто, яке було повністю зруйноване внаслідок російської агресивної війни, та його насильницьку русифікацію. Армін Керпер дає зрозуміти, що противникам російської окупації доводиться побоюватися репресій, якщо вони розмовляють із західним журналістом", - сказано в комернтарії. 

В інтерв'ю "ZDFheute live" 29 січня 2024 року Армін Керпер вибрав фразу "місто функціонує", що вводить в оману. Однак виділення тільки цієї цитати дає лише скорочене уявлення про його враження. Скоріше, Армін Керпер описує, як Росія намагається створити видимість нормального життя і відновлення, використовуючи значні фінансові ресурси.

У тій самій програмі репортерка ZDF Анне Брюль повідомила з Одеси про погляд України на окуповані Росією території та про становище українських внутрішньо переміщених осіб.

У своїх репортажах з України ZDF жодного разу не залишила сумнівів у тому, що Маріуполь - це незаконно окупована Росією територія і хто є агресором і жертвою в цій війні". 

Раніше повідомлялося, що в німецькому театрі Schaubühne Berlin відбудеться прем'єра вистави українського режисера Стаса Жиркова: квитки розкуплені навіть на лютий.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті