Німеччина розслідує "дуже серйозний" витік після публікації розмови "німецьких офіцерів" про ракети Taurus

Федеральний канцлер Олаф Шольц заявив 2 березня, що Німеччина розслідує "дуже серйозний витік". Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Напередодні російська пропагандистка Маргарита Симонян опублікувала аудіозапис, на якому, як стверджується, генерал і кілька офіцерів Військово-повітряних сил Німеччини обговорюють параметри використання ракет Taurus, зокрема для атак по Кримському мосту.

За словами Шольца, ймовірний витік "є дуже серйозним питанням, і саме тому його зараз розслідують дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко" (цитата за AFP).

Канцлер раніше публічно неодноразово виступав проти можливої передачі Україні далекобійних ракет Taurus, заявляючи, що це може втягнути країну у війну з РФ.

Згідно з публікаціями газет Spiegel і Bild, аудіозапис, імовірно, є справжнім.

Spiegel також пише, що Міноборони Німеччини стурбоване інцидентом, оскільки "не виключено, що було перехоплено й іншу внутрішню інформацію". За даними газети, бесіда офіцерів відбувалася не захищеною лінією зв'язку, а через незашифровану платформу WebEx.

Експерти вважають, що час публікації було обрано невипадково.

"Минулого тижня канцлер виключив передачу [TAURUS Україні], але причини його відмови були спростовані експертами протягом доби, [Росії] хотілося б, щоб він утримався від зеленого світла щодо цього рішення", - цитує DW експерта з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман.

Як повідомлялося, члени британського Кабміну в приватному порядку закликали Німеччину передати Україні ракети Taurus і запропонували варіант.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті