НБУ прогнозує скорочення допомоги від партнерів у 2025-2026 роках

У Національному Банку України очікують значного скорочення фінансової допомоги Україні від міжнародних партнерів: базовий прогноз НБУ на 2024 рік передбачає надходження $37,4 млрд, у 2025-му ця сума скоротиться до $25,1 млрд, у 2026-му – $12,6 млрд. Про це ідеться в інфляційному звіті НБУ, пише forbes.ua 2 лютого.

"Надходження міжнародної допомоги є одним з ключових ризиків. Збої в надходженні допомоги або зниження її обсягів значно підважать стійкість державних фінансів, що може погіршити макроекономічну стабільність", - йдеться в повідомленні.

Окремо регулятор наголошує не тільки на важливості самого факту надходження допомоги, а й на ритмічності процесу. Прикладом стала ситуація кінця 2023 року - початку 2024-го, коли ця ритмічність була втрачена. Так, за січень Україна майже не отримала зовнішнього фінансування, лише в останній день місяця до бюджету надійшло $390 млн від Японії. Ця ситуація значно посилила невизначеність щодо допомоги найбільших донорів.

Зазначається, що зменшення допомоги партнерів негативно вплине на обсяги золотовалютних резервів НБУ, що погіршуватиме курсові та інфляційні очікування, ідеться у звіті. 

Раніше повідомлялось, що Євросоюз затвердив фінансову допомогу Україні в розмірі 50 млрд євро.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті