"Нафтогаз" домовився про постачання газу через Baltic Pipe, але є проблема - Вітренко

"Нафтогаз" попередньо домовився про постачання газу через газопровід Baltic Pipe, але вільних грошей на закупівлю цього газу компанія не має. Про це 7 жовтня в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Ми можемо зараз отримувати газ через цю трубу, і ми маємо попередні домовленості з постачальниками такого газу, і є навіть вільна потужність у трубі, яку, так би мовити, неформально залишили саме для "Нафтогазу", для України", - заявив голова правління.

Проте компанія зараз не має необхідних коштів для імпорту газу з Норвегії через Польщу за поточними цінами. Йдеться про закупівлю мільярда кубометрів газу.

"Але проблема в тому, що 1 мільярд кубометрів, який ми могли б купити через цю трубу для споживання майбутньої зими, коштує 2 мільярди доларів за поточними цінами. І "Нафтогаз" зараз не має таких грошей, щоб купити цей газ", - сказав Вітренко.

Він підтвердив, що створюваний для імпорту газу спецфонд, який мав наповнюватися, зокрема, міжнародними донорами, поки що порожній. Але наявність такого способу отримання газу, який точно не є російським, – це добре, додав Вітренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Газпром" образився на "Нафтогаз" через його заяву до арбітражу і загрожує санкціями.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті