На Харківщині запускають ініціативу для порятунку музею Сковороди

На Харківщині музейники запускають ініціативу «301 справжній друг Сковороди», щоб зібрати ₴3 мільйони для порятунку меморіального комплексу філософа. Про це повідомляє Національний літературно меморіальний музей імені Г.С Сковороди.

«Команда музею запускає культурну ініціативу «301 справжній друг Сковороди», метою якої є зібрати ₴3 мільйони, об’єднавши навколо себе українців для збереження меморіального комплексу до моменту його повної реставрації», - йдеться у повідомленні.

Після ракетного удару по музею Сковороди вціліла статуя філософа стала ще одним символом незламності українців.

«Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Що довше ми чекаємо, то більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитися до підтримки музею - культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь», - пояснює команда музею.

До культурної ініціативи «301 справжній друг Сковороди» можуть долучитися представники бізнесу, медіа, діячі культури та небайдужі українці, відкривши власний збір від ₴5 тисяч. Кожен учасник власного збору в межах великої ініціативи отримає свій номер друга Сковороди, дизайн-віжуал зі своїм фото та номером для соцмереж та карабін зі своїм номером, як згадку про Спільнотворення та акт Дружби.

«Твій справжній друг Григорій Савич» — саме так сам Сковорода підписувався у листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити «по натурі» — тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома», - вважає кураторка проєкту Настя Іщенко.

Організатори проєкту зазначають, що після перемоги на фундаменті зруйнованого планується створити новий сучасний український музей Г.С.Сковороди.

Унаслідок прямого влучання російської ракети в ніч проти 7 травня 2022 року знищено Національний музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка на Харківщині. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті