"Ми немов бомжі тут". Майже 600 біженців із Донецька "зависли" у підмосковній глушині без грошей та документів

Майже 600 біженців із Донецька "зависли" у підмосковній глушині без грошей та документів. Про це повідомила російська газета "МК".

Видання, абсолютно лояльне путінському режиму, змушене визнати, що "п'ятсот вивезених до Росії донецьких біженців з дітьми волають про допомогу".

"Майже 600 біженців з Донецька практично зависли в підмосковній глушині в дитячому санаторії без грошей і документів. Людей поселили у федеральному дитячому будинку відпочинку у підмосковному Непеціному під Коломною. Найпершу групу завезли ще наприкінці вересня 2022 року, і з того часу було три «дозаїзди». Загалом тут зараз перебувають близько 500 осіб. Говорять, що скоро прибудуть ще. Але ті, хто вже приїхав, досі не мають офіційного статусу, не можуть влаштуватися на роботу, їм припинили виплати. Фактично, вони тут на пташиних правах і не знають, що буде завтра", - повідомляє "МК".

Газета уточнює, що біженці намагаються домогтися від російських чиновників відповідей на багато питань, проте натикаються на глуху стіну байдужості.

Донецькі біженці скаржаться, що гроші, які привезли з собою, "хто 20 тисяч, хто 30", швидко закінчилися, а влаштуватися на роботу неможливо.

"Їх нікуди не беруть, крім продавців у мережеві супермаркети. Навіть із вищою освітою... І найголовніше, що люди не можуть зрозуміти, на яких підставах вони тут живуть. Як евакуйовані? Біженці? Переселенці?", - пише "МК" .

"Ми немов бомжі тут... без реєстрації, без доходів, які у нас були в Донецьку, але довести їхню наявність ми не можемо", - нарікають донецькі біженці.

"МК" зазначає, що при в'їзді до РФ "у багатьох жителів ЛДНР на руках уже були оформлені на батьківщині російські паспорти".

"Тобто біженцями вони вважатися за будь-якого розкладу не могли. Але на що вони могли розраховувати? Вже тоді вимальовувалися досить невиразні перспективи їхнього майбутнього: адаптуватися до російської реальності виявилося досить складно. Райдужно зустріти із хлібом-сіллю на вокзалі – це одне, розселити у пунктах тимчасового розміщення та регулярно годувати на виділені бюджети – інше, а допомагати людям реально облаштувати своє життя, вирішити їхні соціальні проблеми – третє. І тут інтереси чиновників можуть не співпадати з інтересами тих, хто приїхав. Влада вважає, що їм мають бути вдячні за все і не вимагати більшого...", - констатує "МК".

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті