Місце Лаврова – у спеціальному трибуналі, а не за столом ОБСЄ: До бойкоту зустрічі Україною приєдналися країни Балтії

Міністри закордонних справ Латвії, Литви та Естонії разом з главою МЗС України бойкотуватимуть міністерське засідання ОБСЄ в Скоп'є цього тижня у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергєя Лаврова. Про це у спільній заяві сказали міністри закордонних справ країн Балтії – Латвії Кріш'яніс Каріньш, Литви Габріелюс Ландсбергіс та Естонії Маргус Тсахкна, - пише "Європейська правда".

За їхніми словами, присутність Лаврова ризикує легітимізувати агресора росію як законного члена спільноти вільних націй, применшити жорстокі злочини, які скоює РФ, та примиритися з кричущим порушенням і неповагою росії до основоположних принципів і зобов'язань ОБСЄ.

"Агресивна війна та звірства РФ проти її суверенного та мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, включаючи Статут ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи", – заявили міністри.

У заяві йдеться, що ОБСЄ спочатку була створена для розбудови європейської безпеки, запобігання конфліктам та збереження миру, тоді як росія своїми незаконними та жорстокими діями знову й знову доводить, що вона не є партнером Європи у сфері безпеки.

"Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від Росії і проти Росії, а не разом з нею", – заявили вони.

Як зазначив Тсахкна, росія скористається цією можливістю для поширення своєї пропаганди та підриву єдності Заходу.

Він наголосив, що Естонія не може сидіти за одним столом з агресором та нести відповідальність за наслідки, до яких може призвести присутність Лаврова, адже це суперечить європейським фундаментальним принципам.

"Річ у тім, що поки в Скоп'є проходить зустріч ОБСЄ, російська військова машина нападає на невинних українців та депортує дітей, не змигнувши оком. Місце Лаврова – у спеціальному трибуналі, а не за столом ОБСЄ", – підкреслив Тсахкна.

Як повідомлялося, делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ, яке відбудеться у Північній Македонії через присутність делегації з РФ.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті