Місто Запоріжжя пропонують перейменувати: "назва може не відповідати лексичним нормам української мови й стосуватися російської імперської політики"

Національна комісія України зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, зазначаючи, що назва може не відповідати лексичним нормам української мови. Про це свідчить рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року №230 "Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови", опубліковане на сайті Нацкомісії 27 червня.

"Схвалити Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови у Запорізькій області згідно з додатком 7", – йдеться в рішенні.

У зазначеному додатку приводяться назви сіл, селищ, міст, які "можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики)".

Першим у списку стоїть місто Запоріжжя, щодо якого пропонується "обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Раніше повідомлялось, що Зеленський підписав закон про деколонізацію географічних назв в Україні.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті