Місто Запоріжжя пропонують перейменувати: "назва може не відповідати лексичним нормам української мови й стосуватися російської імперської політики"

Національна комісія України зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, зазначаючи, що назва може не відповідати лексичним нормам української мови. Про це свідчить рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року №230 "Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови", опубліковане на сайті Нацкомісії 27 червня.

"Схвалити Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови у Запорізькій області згідно з додатком 7", – йдеться в рішенні.

У зазначеному додатку приводяться назви сіл, селищ, міст, які "можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики)".

Першим у списку стоїть місто Запоріжжя, щодо якого пропонується "обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку".

Раніше повідомлялось, що Зеленський підписав закон про деколонізацію географічних назв в Україні.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті