Міноборони Британії обіцяє відправити своїх військових в Україну

Британські військові вперше прибудуть до України, щоб навчати українських колег на суші й на воді, не залучаючи бази країн НАТО. Про це повідомив новий міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс в інтерв’ю Telegraph, повідомляє Еспрессо

За його словами, нещодавно він провів переговори з керівництвом армії про перенесення офіційної програми з навчання українських військових під керівництвом Великої Британії безпосередньо в Україну, щоб не покладатися на британські бази чи бази членів НАТО.

Він також закликав більше британських оборонних фірм відкривати заводи в Україні.

"Я вважаю, що зараз є можливість принести більше речей в Україну — не лише навчання, ми також бачимо, як BAE, наприклад, розпочинає там виробництво. Мені дуже хочеться, щоб інші британські компанії також внесли свою лепту. Тож, я думаю, що ми зробимо крок, щоб започаткувати навчання та виробництва в Україні", — розповів Шаппс.

Після поїздки до Києва 28 вересня пан Шаппс також розповів, що він розмовляв з президентом Володимиром Зеленським про те, як Військово-морські сили Великої Британії можуть допомогти у захисті комерційних суден від атак Росії в Чорному морі.

"Важливо, щоб ми не дозволили за замовчуванням встановити, що якимось чином міжнародне судноплавство в цих водах заборонено", — наголосив британський міністр оборони.

Видання зазначає, що понад 20 тисяч українських військовослужбовців уже пройшли базову загальновійськову підготовку у Великій Британії в межах операції INTERFLEX.

Але члени НАТО, включно з Великою Британією, досі уникали направлення своїх військових до України через ризик, що вони можуть потрапити під обстріл Росії.

До того ж розгортання британських військ в Україні або надання військово-морської підтримки в Чорному морі означало б значне збільшення участі Великої Британії у цій війні, вважає Telegraph.

Але заява Шаппса, схоже, знаменують зміну підходу уряду до публічного обговорення щодо розгортання персоналу в Україні.

Як повідомлялося, британські ВПС патрулюють акваторію Чорного моря для захисту торгових суден. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті